Tips om du har mjölk som degvätska

Ett bröd som är oerhört gott är när man kombinerar emmervete och mjölk. Alltid när jag bakar det brödet säger familjen ”Mamma, detta är nog ändå det godaste du gjort”. Kanske är det det? Oavsett om det är det absolut godaste, så är det fantastiskt gott. Receptet finner du i min bok ”Fullkorn”. Där är brödet bakat med en liten andel jäst, men idag bakade jag det med surdeg istället. Det fungerar lika bra det. Jag har 100% finmalet fullkornsvetemjöl av emmervete och endast mjölk som vätska – grym smakkombination! (Finmalen emmervete kan du med fördel mala själv i din mjölkvarn annars finns det färdigmalt hos någon av de mindre kvarnarna såsom Warbro eller Limbacka kvarn).

Det jag glömde när jag gräddade de här surdegsbröden var att mjölk i brödet inte tål lika hög värme som när man har vatten som vätska. Ytan bränns lätt. Som du ser på bilden nedan blev det lite väl mörkt. Det smakade dock utmärkt ändå, men jag skulle sänkt värmen mer efter det jag ställt in brödet. Jag värmer upp ugnen och bakstålet till 250 grader, men borde ha sänkt temperaturen till 200 grader efter fem minuter.

Välgräddat ;-), eller snarare bränt. Tänk på att sänka temperaturen i ugnen när du har mjölk som degvätska.
Bilden är från boken ”Fullkorn” – brödet är bakat med 100% emmervete. Fotograf David Back.

Leave a Reply