Knepet för att lyckas med det hembakta brödet

Det händer ofta, både nybörjare och erfarna hemmabagare, att brödet blir platt när det bakas i ugnen. Det kan finnas många olika orsaker till det:

1.       överjäst
2.       för hög vätskehalt
3.       bakat endast på fullkorn (läs mer om det här)
4.       inte format tillräcklig
5.       ett mjöl som inte utvecklade så mycket gluten
6.       en surdeg som inte var aktiv

Ett sätt att undvika detta är att lägga degen i en form. När man stöttar degen så jäser den uppåt istället för åt sidorna och riskerar därmed inte att flyta ut på plåten. Anledningen till att bagare inte alltid använder form är för att charmen delvis försvinner. Bröden ser alla likadana ut när de är bakade i form och ser inte lika ”levande” ut. För att råda bot på detta kan man snitta bröden.

Det är sällan man ser formbakade bröd som är snittade vilket är synd. Snittar man inte ett formbakat bröd spricker de ofta i kanterna och kan t.ex. bli väldigt högt på ena sidan och platt på det andra. Brödet spricker upp där degen är som vekast och det kan vara lite var som helst.

Genom att snitta det formbakade brödet får du ett mycket vackrare och mer levande bröd. Snittningen ger variation på utseendet och du kan ta kontroll över sprickorna. Brödet blir även luftigare då brödet får spelrum att jäsa så mycket det önskar.

Behöver du en grym snittkniv, hittar du en riktigt vass här. Och brödformar utan beläggning hittar du här.

Surdegsbröd bakat på 100% färskmalet fullkornsmjöl av vete

 

Snittet gör både att brödet blir högre och vackrare

Leave a Reply