Tappade degen i golvet, bölade och upptäckte något nytt

Häromdagen tog jag fram en deg från kylen som stått där över natten. Degen var färdigformad och låg i en jäskorg. Jag riggade mobilen för att filma när jag snittade brödet. På något konstigt vänster lyckades jag förflytta hela degen ut mot kanten av bordet precis när jag påbörjat snittningen så att allt åkte i golvet. Det kom tårar. På riktigt. Och samtidigt som tårarna rann skämde jag för att jag grät för att det var så oerhört fånigt. Jag fångade allt på filmen, men blev så besviken att jag slängde den direkt. Det var synd, för så här i efterhand hade det nog varit rätt kul.

Bröddegen låg på golvet som en klump. Jag lyfte upp det massakrerade, oformliga och platta brödet med händerna och gjorde några grova snitt och sköt in det i den förvärmda ugnen. Resultatet blev rätt lustigt. Megastora hål här och var.

Man ser att jag börjat snitta brödet med en vacker krans innan det for i golvet. Därefter gjorde jag några hipps som happs grova snitt (- då var jag inte glad…)

Fascinerande att det blev så stora hål. Tappet omfördelade gasen (den gas som inte försvann) i brödet och hålen blev gigantiska på sina ställen. Man ser tydligt att det är ett fullkornsbröd. Så tro inte att ett fullkornsmjöl inte kan ge hål i bröd!

Lärdomen från detta är ju uppenbar: Vill du ha stora hål i brödet så släng ner degen på golvet ;-)

En annan mer seriös lärdom kanske kan vara den att det är du själv som bestämmer hur du vill att ditt inkråm ska vara genom hur du formar och hanterar degen. Du har gasen/luften i degen, därefter bestämmer du var luften ska vara. 

Leave a Reply