Syltkakor – på färskmalet fullkornsvetemjöl – så goda!

Mitt kakprojekt – läs om mer om det här – startar med en klassisk syltkaka. Klassisk visst, men den här syltkakan är inte som alla andra. Den här är bakad på färskmalet fullkornsvetemjöl. Efter att jag bakat dessa frågade jag mig själv ”varför i hela friden bakade jag tidigare småkakor på vitt mjöl, när det blir så mycket godare med fullkornsmjöl?”. Det är någon gammal tradition som släpar efter där man förr säkert tyckte det var finare med det vitaste mjölet.

Utöver att jag bytte ut mjölet, drog jag ner på sockret. Jag kan tycka att för söta kakor växer i munnen. Första och andra tuggan är goda, men sedan blir det i regel för mycket. Jag tror dessutom att man med fördel kan minska sockermängden i dessa kakor än mer – det tänker jag testa nästa gång.

Jag fyllde syltkakorna med hallonsylt spetsade med några röda vinbär. Det blev gott att lägga i  röda vinbär i sylten för att bryta av. Dock bör man inte lägga i för många röda vinbär i sylten, för då tar vinbären över den goda hallonsmaken. Jag hade hallon i frysen sedan i somras, men har du inte det, så köp frysta och gör din egen sylt – den blir så mycket godare. Gör du egen sylt kan du själv reglera hur söt du vill ha den. Koka upp hallon och socker. Häll i någon typ av redning – jag använde potatismjöl för att göra den något tjockare.

Recept – 24 fyra små syltkakor

100 g smör
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
25 g socker
145 g färskmalet fullkornsvetemjöl

Hallonsylt

Vispa rumsvarmt smör med sockret t.ex. med en elvisp. Blanda ner resten av ingredienserna – och vispa till du har en deg. Rulla små bollar och platta till något. Tryck en knoge i mitten till ett hål där du lägger i sylten. Grädda i 15-20 min i 175 graders ungsvärme.

Maler du inte själv, välj  gärna ett stenmalt fullkornsvetemjöl. Läs mer om skillnaden mellan valsat och stenmalt mjöl här.

syltkakor

 

 

Leave a Reply