Svenskt bröd borde ligga på kakhyllan

I Sverige är vårt bröd i regel sött. Det är märkligt att det svenska brödet är sött, när flera av våra grannländer inte tillsätter socker i brödet. Om jag förstått det rätt, så var det efter 2:a världskriget som vi började hälla socker i brödet. Folk behövde ha mer energi och då var socker en enkel väg. Den stora skillnaden från då och nu – vi behöver inte mer energi idag. Vi har i överflöd.

Inte nog med att de söta bröden är en kaloribomb som borde ligga på kakhyllan, de är ju inte ens goda. Kanske första tuggan och andra, men efter att ha tuggat i sig den femte söta mackan mår man i regel pyton.

Bagarna häller socker i bröden för att spara tid. Med socker i degen jäser bröden snabbare. Jäst behöver socker för att leva, och i en osötad deg tar det tid innan sockret frigörs från mjölet. Att hälla socker i bröd är alltså ett sätt att effektivisera och baka billigare bröd. Våra kroppar betalar priset.

Våra smaklökar vänjer sig vid det de får. Är de vana att få mycket salt, vill de ha mycket salt. Är de vana att få mycket socker, vill de ha mycket socker. Låt era smaklökar få smaka riktigt bröd utan fusk, så kommer de snart uppskatta er ansträngning.

Läs även varför vitt mjöl är som socker – här.

Comments 5

  1. Marie september 14, 2020
  2. Ingela mars 22, 2017
    • admin mars 22, 2017
  3. Rolf Calissendorff mars 20, 2017
    • admin mars 21, 2017

Leave a Reply