Är du irriterad på surdegssnobberi?

Många surdegsbagare fnyser högt åt bröd bakat på jäst. Hemmabagare såväl som professionella. Är det snobbigt? I många fall kan det nog upplevas så, men det finns en förklaring till ”snobberiet”.

Att baka med surdeg är mycket mer tidskrävande än att baka med jäst. Tid kostar pengar, och därför bakar inte industrin med surdeg. Även de flesta av Sveriges bagerier bakar på jäst. De har inte tiden. Och i många fall inte heller kunskapen. Det som stör den riktiga surdegsbagaren är att det står surdeg på brödpåsen trots att brödet är bakat på jäst. Ett äkta surdegsbröd kan inte innehålla jäst. Istället smaksätter de brödet med surdeg men jäser med jästen. Det är att lura konsumenten.

Några av er kanske tänker, men vad är problemet med jäst? Inget egentligen, men alla fördelar ett surdegsbröd har, har inte ett bröd bakat på jäst. Förklarat kort och enkelt, ett bröd bakat på jäst jäser för snabbt och utvecklar därför inte den smak och de hälsofördelar som ett surdegsbröd gör.

På ett sätt är jag en surdegssnobb eftersom jag väljer bort allt bröd som inte är bakat på surdeg. När jag bakat ett jästbröd ger jag i regel bort det. Jag tycker inte det smakar tillräckligt. Skillnaden mellan dig och mig är (sannolikt) att jag bakar hela tiden, så jag har möjlighet att välja bara det bästa. Hade jag inte haft det, hade jag med glädje även ätit det hembakta brödet bakat på jäst. Hembakat är hundra gånger godare än påsbrödet i butik oavsett vilken jäsmetod man använder. Och väljer man mjöl med omsorg, är det även så mycket nyttigare. Min starka åsikt är att det viktigaste är att komma igång och baka. Hellre att börja baka med jäst än att misslyckas med surdeg. Att baka ett jästbröd kan de flesta få in i sin vardag, ett surdegsbröd kräver mer tid och planering. Men du ska se, har du väl bakat ett tag med jäst, kommer du snart bli sugen på att testa surdeg!

 

 

Comment 1

  1. Ingela april 17, 2017

Leave a Reply