Surdegsfrallor till frukosten

Vill du ha nybakta surdegsfrallor till helgfrukosten? Klart du vill! Detta recept gör att familjen kan äta nybakta frallor på morgonen och du behöver inte gå upp i ottan för att få dem färdiga. Det är så enkelt, och när du väl fått in rutinen kommer du med lätthet kunna göra dem varje helg. Det kräver en del planering, men tiden du faktiskt bakar är minimal.

Processen är den samma som för Ölandsfrallorna som jag tidigare skrev om, men jag ska försöka beskriva den ännu tydligare.

Degen gör du dagen innan, och på morgonen skär du bara upp degklumpar och gräddar dem i ugnen. Jag maler mitt eget mjöl, och receptet är skrivet utefter detta. Maler du inte ditt eget mjöl, behöver du anpassa vätskemängden eftersom olika mjölsorter suger upp olika mycket vätska. Processen är dock den samma.

Ingredienser
8 dl vatten
1 dl surdeg
2 tsk salt
1170 gram hela vetekorn (920 gram efter siktning)
Topping: pumpafrö och solroskärnor

Dag 1

Friska upp din surdeg. Tag en matsked av den surdeg du har stående i kylen och häll på lika mängder vatten och rågmjöl till drygt en deciliter. Vispa ihop surdegen, och låt den stå i rumstemperatur till dagen efter.

En matsked från den gamla surdegen från kylen (till vänster) har jag friskat upp med vatten och mjöl.

En matsked från den gamla surdegen från kylen (till vänster) har jag friskat upp med vatten och mjöl.

Har du ingen surdeg, kan du läsa om en genväg här.

Dag 2

Om du maler:
Mal vetekornen på den grövsta inställningen. Häll sedan ner dem en gång till och mal på den finaste inställningen. Sikta sedan mjölet i en finmaskig mjölsikt.

Till alla:
Blanda ner 1 dl surdeg (det som finns kvar i skålen sparar du i kylen till nästa bak) med varmt vatten ca 40 grader. Vispa ner hälften av mjölet och saltet.

Vispar ner surdeg, salt, och hälften av mjölet i det varma vattnet.

Vispar ner surdeg, salt, och hälften av mjölet i det varma vattnet.

Häll i resterande mjöl och blanda väl med händerna till en jämn deg.

Sätt ett lock på bunken och låt stå i 30 minuter sk autolys (läs om det här). Doppa en spatel i vatten och lossa degen från kanterna och vik sedan med blöta händer degen. Från kanten till mitten ifrån alla håll. Upprepa detta ca 4 gånger under 3 timmars autolys.

Autolys. Här dags för andra vikningen.

Autolys. Här dags för andra vikningen.

Efter 3 timmar, sätt in bunken med lock i kylen och låt den stå och jäsa över natten.

Dag 3

Sätt på ungen på 250 grader och sätt in en plåt. Stjälp försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Skär upp degen i lagom stora bitar och lägg på ett bakplåtspapper med den klibbiga delen uppåt. Strö på solroskärnor, pumpakärnor eller vad du har lust till, och dra sen över bakplåtspappret på den varma plåten. Grädda bullarna i ca 9 minuter.

deg som skärs upp

Färdiga att dra över till en varm plåt

Färdiga att dra över till en varm plåt

Nygräddade frallor

Nygräddade frallor

minskad, supersnabba frallor

 

ENGLISH VERSION

Sourdough buns for breakfast

Do you want freshly baked sourdough rolls for weekend breakfast? Of course, you do! This recipe makes it possible for the family to eat freshly baked rolls in the morning and you do not need to wake up early in the morning to get them ready. It’s so simple, and once you get into the routine, you will easily be able to do them every weekend. It requires some planning, but the time you actually bake is minimal.

The process is the same as for Ölandsfrallorna that I previously wrote about, but I’ll try to describe it even clearer.

The dough you do the day before, and in the morning you just cut up the lumps of dough and bake them in the oven. I grind my own flour, and the recipe is written according to that. If you don’t grind your own flour, you need to adjust the amount of fluid because different flours absorb different amounts of liquid. The process is however the same.

Ingredients
8 dl water
1 dl sourdough
2 tsk salt
1170 gram whole wheat (920 gram after sieving)
Topping: pumpkin seeds or sunflower seeds

Day 1
Brush up your sourdough. Take a tablespoon of the sour dough you have standing in the fridge and pour equal amounts of water and rye flour until it is a bit over 1 dl. Whisk together the sourdough, and let it stand in room temperature until the following day.

If you don’t have any sourdough, you can read about a simple why how to make one here.

Day 2
If you grind:
Grind wheat grains on the thickest setting. Then pour them down again and grind on the finest setting. Then sift the flour with a fine sifter.

To all:
Mix 1 cup sourdough (what is left in the bowl, save in the refrigerator until your next bake) with warm water about 40 degrees. Whisk in half of the flour and the salt.

Pour in the remaining flour and mix well with your hands into a smooth dough.
Put a lid on the bowl and let stand for 30 minutes, so called autolyze (read about it here). Dip the dough-scraper in water and release the dough from the edges, then fold the dough with wet hands. From the edge to the center from all directions. Repeat this about 4 times in 3 hours autolyze. At first it will be sticky, but after an hour it will be easier.

After 3 hours, place the bowl with a lid in the refrigerator and let it stand and ferment overnight.

Day 3
Put the oven on 250 degrees and insert a plate. Tip gently the dough over on a floured surface. Cut the dough into pieces and place on a baking paper. Put the sticky part of the dough up. Sprinkle the buns with sunflower seeds and pumpkin seeds, and then pull the baking paper on the hot plate. Bake the buns for about 9 minutes.

Leave a Reply

Depo 25 Bonus 25