Surdegsfrallor bakade med nyponmjöl

En go kund skickade mig torkade nypon (jag vet vilket stort arbete det är att både plocka, rensa och torka, så stort TACK!). De torkade nyponen innehöll både fruktköttet och nyponkärnorna. Jag malde ner nyponen i min mjölkvarn och mellanmalde med dinkel. Nypon är ju något oljiga så man behöver mellanmala med något hårt såsom vete för att rensa stenarna. Tyvärr vägde jag inte det jag malde, så jag kan inte ge dig ett recept på nyponfrallorna. Men det var en stor andel nyponmjöl (för stor trodde jag, men jag var tvungen att testa), en andel fullkornsmjöl av dinkel och sedan en del siktat dinkelmjöl. Degen blev roströd och det doftade oerhört mycket nypon. Jag tänkte att doften och framför allt smaken av nypon skulle försvinna i ugnen, men icke, den fanns kvarn. Frallorna smakade otroligt starkt av nypon. De upplevdes grova även om de blev luftiga – nyponen gjorde visst tuggmotstånd. På det totala var det klart över förväntan. Nästa gång ska jag minska på nyponmjölet och även skriva upp receptet så att även du kan prova.

Torkade nypon som jag malde ner till mjöl i min mjölkvarn och bakade med
Torkade nypon inklusive kärnorna. Tydligen är kärnorna nog så nyttiga. Dock är de ”kliiga” – men det funkade :-)
Surdegsfrallor som nu ska in i ugnen. De är bakade med nyponmjöl som jag malt själv och färskmalet dinkelmjöl av fullkorn.
Nyponfrallorna – surdegen var roströd och doftade så mycket av nypon.
Surdegsfrallor bakade med nyponmjöl och dinkelmjöl - allt malt med min mjölkvarn Fidibus Medium från KoMo.
Nu skiner solen hårt på frallorna, men de är rödbruna.
Surdegsfrallor bakade med nyponmjöl och dinkelmjöl - allt malt med min mjölkvarn Fidibus Medium från KoMo.
Inkråmet blev så fint trots den stora mängden nyponmjöl. Jag hade en stor andel vätska i och var väldigt försiktig när jag formade dem. Eller snarare, jag formade dem inte alls utan bara skar upp dem.

Comments 3

  1. Ulrika Andersson juni 12, 2020
    • Christine Heger juni 12, 2020
  2. Ulrika Andersson juni 12, 2020

Leave a Reply