Surdegsfrallor bakade med nyponmjöl
En go kund skickade mig torkade nypon (jag vet vilket stort arbete det är att både plocka, rensa och torka, så stort TACK!). De torkade nyponen innehöll både fruktköttet och nyponkärnorna. Jag malde ner nyponen i min mjölkvarn
och mellanmalde med dinkel. Nypon är ju något oljiga så man behöver mellanmala med något hårt såsom vete för att rensa stenarna. Tyvärr vägde jag inte det jag malde, så jag kan inte ge dig ett recept på nyponfrallorna. Men det var en stor andel nyponmjöl (för stor trodde jag, men jag var tvungen att testa), en andel fullkornsmjöl av dinkel och sedan en del siktat dinkelmjöl. Degen blev roströd och det doftade oerhört mycket nypon. Jag tänkte att doften och framför allt smaken av nypon skulle försvinna i ugnen, men icke, den fanns kvarn. Frallorna smakade otroligt starkt av nypon. De upplevdes grova även om de blev luftiga – nyponen gjorde visst tuggmotstånd. På det totala var det klart över förväntan. Nästa gång ska jag minska på nyponmjölet och även skriva upp receptet så att även du kan prova.
Just det, jag har en Komo Fibidus Medium . Det glömde jag att skriva.
Mvh Ulrika Andersson
Hejsan!!
Jag ska baka dessa nyponfrallor men nypona går inte igenom kvarnen. Jag har kört dem i matberedaren men det går inte igenom iallafall.
Nu står jag här med några nypon som var små och som liger i kvarnen och dansar runt, jag ser dem. Hur får jag upp dem utan att vända kvarnen? Jag har provat stt köra lite rågkärnor och skulle se om de åkte med av bara farten, men icke. Tacksam för svar!!
Mvh Ulrika Andersson
Hej Ulrika, öppna kvarnen genom att skruva upp sädeshållaren. Då kommer du in i kvarnhuset och mellan stenarna.