Surdegsfrallor är enklast att lyckas med

Det är många som kämpar med att försöka baka luftiga surdegsbröd utan att lyckas. Min erfarenhet är att frallor är enklare att lyckas med. Anledningen är att man kan hantera de små degarna/fralldegarna mindre och de är dessutom lättare än ett helt bröd. Just att de inte är lika tunga som ett bröd gör att gasen enklare stannar kvar. Det smidigaste sättet att få luftiga frallor är att i princip inte hantera degen alls. Häll bara upp degen på bakbordet och skär ut lagom stora frallor och lägg upp dem på bakplåtspapper. Då behåller du så mycket kvar av luften/gasen i degen som möjligt. Om du sedan gräddar frallorna på ett bakstål får du optimal höjd och luftighet. Bakstålet gör att du får en jämn hög värme underifrån som lyfter frallan – du hittar bakstål här.

Ett recept på surdegsfrallor hittar du här. I de jag bakade nu hade jag hälften fullkornsvetemjöl och hälften siktat vetemjöl. Har du inte färskmalet mjöl, så öka tiden då du jäser frallorna. Det ska finnas fler bubblor på ytan före du ställer in degen i kylen över natten. Med en större andel fullkornsmjöl krävs generellt mer vätska, men du behöver alltid anpassa mjölmängden utifrån det mjöl du använder.

Några av frallorna toppade jag med svarta sesamför och andra med linfrö.

Jag kommer så småningom lansera en onlinekurs där du lär dig baka luftiga surdegsfrallor. Där kommer jag ge dig alla mina tips och trix för att lyckas. Är du intresserad får du gärna maila mig, så vet jag att intresset finns – info@brodochkvarn.se Och alla som visar intresse kommer få en rabattkod när väl kursen lanseras.

Man lägger bakstålet på gallret i ugnen. Bakstålet leder värme otroligt bra.

Leave a Reply