Tips för håligt inkråm i brödet

När jag började baka med surdeg på allvar blev alla mina bröd kompakta. Hur jag än gjorde fick jag aldrig det där inkråmet som jag önskade. Visst var bröden goda, men jag ville ha hål till varje pris. Det tog mig ganska lång tid innan jag lyckades skapa det jag ville. Det är viktigt att förstå att det inte är en ”quick fix” att skapa vackra hål eller ett fint inkråm i ett bröd. Surdegsbröd är en komplicerad process och det krävs övning för att lära känna degen och processen.

Luftigare bröd och stora hål behöver inte gå hand i hand. Det kan vara stora hål i ett bröd utan att det är luftigt. Så frågan är vad just du är ute efter, stora hål eller ett luftigt bröd? I den här artikeln kommer jag inte beskriva hela processen för att skapa det optimala luftiga och håliga brödet. Det är som sagt en komplicerad process. Däremot tänker jag ge er några tips, som jag själv skulle behövt när jag började.

 • Mindre bröd ger lättare större hål. Brödet blir inte så tungt, och därmed har det lättare att resa sig i ugnen och bilda hål i inkråmet. Börja t.ex. med att baka frallor, då kommer du ha en stor chans att få ett håligt inkråm
 • Mer vätska i brödet. Vätska skapar luftigare bröd. Det finns naturligtvis en övre gräns för hur mycket degen klarar, vilket skiljer sig åt från mjöl till mjöl. Här måste du prova dig fram beroende på vilket mjöl du använder
 • Älskar du råg precis som jag? Råg och hål är ingen lyckad kombination. Ett bröd bakat på endast råg ger varken luftiga eller håliga bröd. Så vill du ha råg i brödet (ja, det vill du!), så minska andelen råg i förhållande till resten av mjölet. Här får du testa dig fram – hur stor andel råg klarar det mjöl du använder för att det ska bli ett luftigt bröd. Börja med lite, och tänj sen på gränsen. Så gör jag, för jag vill ha så mycket råg som möjligt i många av mina bröd
 • Ju större andel fullkorn, ju svårare att få ett luftigt inkråm (däremot: ju större andel fullkorn, desto mer smak)
 • Undrar du ibland hur det går till när du ser ett sådär perfekt håligt och fint surdegsbröd? Du ska veta att det är många som även tillsätter jäst i degen för det ska bli enklare. Men även en liten del jäst, slår ut surdegens förtjänst, och brödet jäser på jästen och inte på surdegen

Comments 4

 1. Ursula Belvin februari 21, 2021
 2. Helena oktober 8, 2020
  • Ursula Belvin februari 21, 2021
   • Christine Heger februari 25, 2021

Leave a Reply