Surdegsbröd betyder inte med automatik att det är nyttigt
Surdeg har fantastiskt många fördelar för hälsan. Den bryter ner skadligheten i en viss typ av gluten, den bryter ner fruktaner vilket många som har känslig mage reagerar mot, den sänker blodsocker nivån och den bidrar generellt till bättre bakterieflora i tarmen. Surdegens välgörande förtjänst kan jag skriva länge om, och det kommer titt som tätt nya studier om hur bra surdeg är på olika sätt. Utifrån detta vill jag dock uppmärksamma, att bara för att det är står surdeg på brödpåsen betyder det inte att du med automatik köper något nyttigt.
För det första så är de flesta av de bröd där det står surdeg på påsen inte jästa på surdeg. De är jästa på jäst och surdegen är tillsatt. Därmed har inte brödet hunnit få alla de goda egenskaper som surdegen ger. Det har givit brödet en god smak, men inte mycket mer.
För det andra är ett bröd som är baka på vitt modernt vetemjöl inte nyttigt bara för att det är bakat på surdeg. Det är bättre än om det vore bakat på jäst, men det innehåller inte mycket näring och fullkornets hälsovinster lyser med sin frånvaro. Vitt modernt vetemjöl ska man undvika om man vill äta hälsosamt oavsett hur det är jäst.
Jag skriver detta för jag upplever att begreppen ofta blandas ihop. Många tror att de äter hälsosamt bara för att de väljer surdegsbrödet. Brödet marknadsförs så, och som konsument är det väldigt svårt att veta vad som är bra och dåligt. Man vet att ekologiskt är bra, man vet att surdeg är bra, men bra för vad? Det gäller att hålla isär begreppen.
Fortsätt att välja surdegsbrödet (håll dock utkik för om det även innehåller jäst), men vill du äta nyttigt välj ett surdegsbröd där det är en stor andel fullkornsmjöl. Och vill du göra din kropp en välgärning välj fullkornsbrödet som även innehåller korn, råg eller havre.
Men om det står i receptet att både surdeg och jäst ska ingå, måste man ta mer surdeg om man utesluter jästen?
Hej Stefan,
Antingen behöver man ta mer surdeg eller behöver man låta degen jäsa längre. När du utesluter jästen är det viktigt att surdegen är riktigt aktiv.
Hej Christine
Tack för fin mångsidig hemsida. Det här är nu väldigt aktuellt här i Finland. Många har hört om surdegens hälsosamma effekter. De stora bagerierna rider på den vågen och lägger till surdeg i sina vanliga jästdegar för att kunna skriva på brödpåsen att brödet innehåller surdeg. Egentligen bakar de brödet som tidigare. Så de hälsosamma effekterna uteblir. Men de förstår inte alla konsumenter. Bra att du ryter till.
Ja, det blir så inom allt där det finns pengar att tjäna. Man kan ju ta mer betalt för ett surdegbröd. Trist. Det kräver mycket att konsumenten.
Jag köper mitt underbara goda surdegsbröd hos Fröken Brogrens i Örebro?
Härligt att höra, där har jag aldrig varit :-)
Hej! Tack för ett bra inlägg! Har du tips på hur man startar en surdeg? Tack på förhand
Hej Michell, tack för uppmuntran!
Har du kollat in onlinekursen ”Allt du behöver för att lyckas med din surdegsgrund?”. Den kan hjälpa dig :-)
Du hittar den här https://brod-kvarn-kurser.teachable.com/p/allt-for-att-lyckas-med-din-surdegsgrund