Surdeg på torkad deg

Om du vill slippa att hålla igång en färsk surdeg är det enkelt att göra en surdeg på torkad deg. Jag tycker nästan det är lättare att få ett bra resultat, för då finns det ingen risk att jag låtit min färska degklump stå för länge eller att jag glömt mata surdegen. Matar man en surdeg blir den tyvärr mycket bättre om man matat regelbundet och gärna två gånger per dag. Då luktar den inte alls surt och bubblar fint. Vem hinner det? Jag försöker ibland, men ofta glömmer jag den där surdegen i alla fall.

Här följer ett gäng bilder och filmer på hur man kan göra istället. Och resultatet blir verkligen toppen.

1. När jag skrapat ur min bunke, diskar jag den inte, utan låter degresterna sitta kvar och torka (se min plastlåda på bilden – där jäste jag min deg, och lät resterna av degen sitta kvar utan att diska). Dessa skrapar jag sedan ner i en glasburk.

torkad surdeg

2. Jag blandar i ca 1 dl vatten, och låter den torkade degen stå och lösas upp i vattnet

upplöst torkad surdeg

2. Jag blandar ner färskmald ekologisk råg (ca 3/4 dl hel råg)

3. Jag låter burken stå i rumstemperatur med ett lock över dagen. (Ett alternativ är att göra den på kvällen och låta den stå framme över natten och baka med den på morgonen såvida den ser bra ut. I så fall behöver du inte mata den, vilket bara är bra).

4. Om den har kommit igång på kvällen (se om den bubblar och har en krämig/fluffig konsistens) så matar jag den en gång med vatten och mjöl (ca 150 gram vatten och 90 gram mjöl) och låter den stå framme i rumstemperatur över natten. Har den inte kommit igång, så låt den vara, och vänta till morgonen.

5. På morgonen är den sannolikt perfekt för att baka på

Comments 5

  1. Shelly Dante februari 16, 2021
  2. Lisa december 13, 2020
    • Christine Heger december 16, 2020

Leave a Reply