Surdeg på torkad deg
Om du vill slippa att hålla igång en färsk surdeg är det enkelt att göra en surdeg på torkad deg. Jag tycker nästan det är lättare att få ett bra resultat, för då finns det ingen risk att jag låtit min färska degklump stå för länge eller att jag glömt mata surdegen. Matar man en surdeg blir den tyvärr mycket bättre om man matat regelbundet och gärna två gånger per dag. Då luktar den inte alls surt och bubblar fint. Vem hinner det? Jag försöker ibland, men ofta glömmer jag den där surdegen i alla fall.
Här följer ett gäng bilder och filmer på hur man kan göra istället. Och resultatet blir verkligen toppen.
1. När jag skrapat ur min bunke, diskar jag den inte, utan låter degresterna sitta kvar och torka (se min plastlåda på bilden – där jäste jag min deg, och lät resterna av degen sitta kvar utan att diska). Dessa skrapar jag sedan ner i en glasburk.
2. Jag blandar i ca 1 dl vatten, och låter den torkade degen stå och lösas upp i vattnet
2. Jag blandar ner färskmald ekologisk råg (ca 3/4 dl hel råg)
3. Jag låter burken stå i rumstemperatur med ett lock över dagen. (Ett alternativ är att göra den på kvällen och låta den stå framme över natten och baka med den på morgonen såvida den ser bra ut. I så fall behöver du inte mata den, vilket bara är bra).
4. Om den har kommit igång på kvällen (se om den bubblar och har en krämig/fluffig konsistens) så matar jag den en gång med vatten och mjöl (ca 150 gram vatten och 90 gram mjöl) och låter den stå framme i rumstemperatur över natten. Har den inte kommit igång, så låt den vara, och vänta till morgonen.
5. På morgonen är den sannolikt perfekt för att baka på
Hej,
Jag undrar lite hur du menar med torkad deg. Är det färdig bröddeg som du gör ”surdegstorket” av eller består den bara av surdegsgrund. Om det e bröd deg, funkar det med alla brödrecept?
Hej Lisa,
Om jag gör på färdig bröddeg så är den ju inte så koncentrerad, men det fungerar då med. Dock kräver surdegsgrunden då ett par uppfriskningar för att du ska vara säker på att den är tillräckligt aktiv. Annars torkar jag själva surdegsgrunden. Och visst funkar det till alla recept. Ska du göra sötebröd kanske du inte vill ha råg i dock.
Hej! Tack för ett bra inlägg! Har du tips på hur man startar en surdeg? Tack på förhand
Hej Shelly, tack för uppmuntran!
Har du kollat in onlinekursen “Allt du behöver för att lyckas med din surdegsgrund?”. Den kan hjälpa dig :-)
Du hittar den här https://brod-kvarn-kurser.teachable.com/p/allt-for-att-lyckas-med-din-surdegsgrund
Har man en torkapparat som blåser vertikalt, kan man ju torka surdegsgrunden på en silikonduk.