Surdeg – enklare än vad du tror

Det finns många varianter på surdeg, och i många fall låter det komplicerat och avskräcker säkert en del. Jag bakar oftast med surdeg så som min mamma lärt mig, och sannolikt så som många husmödrar gjort i årtionde. När jag bakar tar jag en klump deg innan jag formar bröden, dvs efter första jäsningen, och lägger klumpen i en glasburk med lock och ställer in den i kylen. Där står degklumpen och väntar på mig till dess jag ska baka nästa gång. Den håller sig minst 14 dagar.

När det är dags att baka så gör jag på två olika sätt. Antingen blandar jag ner degklumpen rakt ner i degvätskan och låter den lösas upp. I regel tar då degen ganska lång tid på sig att komma igång. Om jag vill ha bättre kontroll och försäkra mig om få igång jäsningen, brukar jag göra en ”fördeg” dagen innan. Det innebär att jag blandar ner degklumpen i ljummet vatten (degklumpen är ju kylskåpskall) och fyller på med lite mjöl så att surdegen kan komma igång. Jag täcker bunken med en tallrik eller plastfilm och ställer den i rumstemperatur. Är rummet kallt brukar jag ställa bunken direkt på golvet där vi har golvvärme.

1 klump deg (ca 1 dl deg)

ca 1,5 dl vatten

ca 0,5 dl vetemjöl

 

Comments 6

  1. Ed juni 21, 2022
  2. Ed juni 21, 2022
  3. Rosa juli 10, 2020
    • Christine Heger juli 14, 2020
  4. Anne-Christine december 8, 2019
    • Christine Heger december 9, 2019

Leave a Reply