Surdeg eller jäst – tips när du bakar med jäst

Häromdagen kom jag på väldigt sent att jag behövde ett bröd till kvällen. När det är tidsbrist är jäst onekligen väldigt bra. På ett litet kick hade jag ett vackert bröd som jag kunde ge bort till min mammas middagsbjudning. Jag var inte själv på middagen, men dagen efter så sa mamma: ”Tack snälla för brödet det var väldigt fint. Men jag måste ärligen säga att det var inte lika gott som vanligt och dagen efter var det rätt torrt”.

Bröd bakat med jäst är kortare i konsistensen och inte lika mustigt. Har man främst ätit bröd bakat på surdeg blir man lätt besviken när man får bröd bakat på jäst. Dagen efter är ett jästbröd tyvärr torrt och tråkigt, medan ett bröd bakat på surdeg håller sig i flera dagar.

Jag tycker det finns två olika sätt att förbättra ett bröd bakat med jäst. Ett sätt är att skålla mjölet. Det betyder att man häller kokande vatten på mjölet. Då får du ett saftigare bröd, oavsett om du bakar med råg eller vete. De traditionella skånska ljusa limporna har i regel skållat vitt mjöl, just för att få den där sega sammanhängande konsistensen. Ett andra sätt är att ha i råg i degen. När man tillsätter råg blir brödet också mindre torrt och mer fylligt.

Bäst är självklart att ha god tid på sig och baka med surdegs, då får du det allra bästa resultatet, men ibland blir det bråttom. Eller har du inte riktigt lyckats med surdegsbakningen ännu, utan bakar främst med jäst, och då är det här två varianter ett sätt att förbättra resultatet.

Det här jästbrödet har varken skållat mjöl eller råg i sig. Om jag inte minns det fel så är detta dock bakat med Emmermjöl och mjölk, vilket är en väldigt lyckad kombination. Hade jag skållat mjölet hade det hållit sig färskt längre och även fått en annat typ av inkråm.

Comments 2

  1. Britt - Marie Rahm april 30, 2022
    • Christine Heger maj 4, 2022

Leave a Reply