Superenkelt surdegsbröd – recept
Ibland vill jag bara ha nyttigt och smakrikt bröd snabbt och har inte tid att göra allt det där extra för att det ska bli perfekt vackert. Jag vill ha ett riktigt gott surdegsbröd så enkelt som möjligt. Detta surdegsbrödet är så enkelt det kan bli.
För enkelhetens skull väljer jag att baka i form och tar bort hela momentet med formning. Dessutom stretchar jag bara degen en gång. Det blir därmed minimalt med arbete.
Jag maler fullkornsmjölet med en mjölkvarn vilket gör det extra gott, men har du ingen kvarn går det bra ändå.
Det här receptet är på tre stora bröd. På så vis kan man behålla ett framme (eller ett halvt) och frysa in resten. Vill du baka en mindre sats så är det bara att dela det.
Ingredienser, 1 st 2 liters form, 2 st 1,5 liters form
1400 g vatten
80 g surdegsgrund (ca 1 dl)
29 g oraffinerat havssalt
200 rågmjöl
860 g vete (jag malde 460 g Emmer och 400 g Dinkel, men ta det du har – varav 390 gram av detta var grovmalet och resten finmalet)
500 g siktat vetemjöl (jag siktade inte själv utan använde ett stenmalet siktade vetemjöl)
Recept
DAG 1
Väck upp din surdegsgrund några timmar före det är dags att baka (beroende på hur färsk den är tar det kortare eller längre tid – vill du lära dig hantera surdegsgrunden och få den att alltid fungera, så hittar du det på onlinekursen ”Allt du behöver för att lyckas med din surdegsgrund”)
Om du har en kvarn så mal 390 g vete grovt och häll sedan ner resten av vetet och rågen och finmal allt.
Olja in tre brödformar rikligt.
Vispa ner surdegsgrunden i vattnet. Tillsätt salt.
Vispa ner fullkornsmjölet i vattnet. Tillsätt därefter det siktatde vetet och blanda ner allt med händerna (eller väldigt försiktigt med en matberedare).
Anpassa mjölmängden så att det blir lagom (då du inte använder exakt likadant mjöls som jag, så måste mjölmängden anpassas). Tänk på att du kan ha degen relativt lös då fullkornsmjölet kräver mycket vätska. Dessutom ska du lägga degen i formar så degen riskerar inte att flyta ut även om den är lös.
Låt stå under duk/lock i 40 minuter. Stretcha degen – inte för hårt så att glutentrådarna går sönder. Var framför allt försiktig om du bakar med Emmer. Låt degen stå i ca 2 timmar (det är inte så noga hur länge men minst 30 minuter). Dela sedan degen i tre delar och lägg ner den i de tre brödformarna (du behöver inte forma, bara dela och lägg ner).
Ställ sedan degen att jäsa i rumstemperatur. Jag lät degen stå i totalt 5 timmar inklusive all tid dvs auotolys (läs om vad autoys är här) och när degen var i formarna. Anpassa detta utifrån hur varmt du har det – är det varmt jäser det snabbare och vise versa. Pudra på mjöl på bröden (så att inte linnehandduken fastnar i degen) och ställ in i kylen med en linnehandduk ovanpå. Låt stå till nästa dag då du gräddar då det passar dig.
DAG 2
Kolla din bröd i kylen. Har de jäst tillräcklig? Har de inte det, så låt dem stå i rumstemperatur till de jäst klart. Du bör se att det är gas i degen, gärna att det finns någon bubbla på ytan – är degen inte färdigjäst (kanske var det för kallt i kylen) så låt stå i rumstemperatur till den jäst klart. Bättre att den jäser för länge än för kort. Bakformen stöttar degen ifall du överjäser den något.
Sätt ugnen på 250 grader. Har du ett bakstål så värm upp stålet i ca 40 minuter. Sätt in kokande vatten i ugnen och skjut in formarna direkt på bakstålet.
Sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader. Ta ut ångan efter ca 25 minuter. Grädda i totalt ca 55 minuter. Den sista kvarten utan formar.
Låt svalna före du skär upp och njuter! Enklare än så här blir det inte att baka surdegsbröd :-)


Nedan bakformar använde jag. Och bakstålet jag använder hittar du nedan.
Lycka till!
/Christine
Comments 2
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
När du på slutet gräddar ”utan formar”, hur gör du då? Tar du ut bröden ur ugnen och stjälper ur som och sen lägger in dom igen? Lossnar de lätt?
Hej Maria,
Ja, jag tar ut dem ur formarna och lägger in dem igen i ugnen. De lossnar lätt om du bara oljat dem ordentligt :-)