Spenatpaj på färskmalet fullkornsmjöl

Den här pajen är ett måste på vår påskbuffé. En vegetarisk uppstickare som sjunger in våren väldigt bra tillsammans med sill och annat som finns till påsk.

Det som gör pajen speciell är att pajen är bakad på färskmalet fullkornsmjöl. Har ni ingen kvarn, så välj ändå bort det vita mjölet och välj ett fullkornsvetemjöl istället. Smaken sitter i fullkornet! Gärna stenamlet – läs mer om det här.

Pajen går utmärkt att göra en eller två dagar före den ska ätas.

Ingredienser

Pajdeg
3 dl fullkornsvetemjöl
100 g smör
3 msk vatten

Fyllning
500 gram hackad spenat (fryst)
1 stor gul lök
200 g fetaost
1 dl dill
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt + peppar

Recept

Pajdeg
Finfördela smöret i mjölet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 25 cm i diameter, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajformen i 200 grader i ca 15 minuter.

Fyllning
Koka upp spenaten. Hacka och bryn löken. Blanda ägg och mjölk. Skär fetaosten i små bitar. Blanda alla ingredienserna tillsammans med dill, salt och peppar. Häll ner fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda på 175 grader ca 35 minuter till äggstanningen stelnat.

Glad Påsk!

Glad Påsk!

Leave a Reply