Sockerkaka på fullkornsvetemjöl blir superbra!!
Nu tar jag död på myten om att fullkornsmjöl inte går att baka med för att få luftiga kakor och bröd en gång för alla: Jag har precis bakat min farmors klassiska sockerkaka och bytt ut det vita mjölet till finmalet fullkornsvetemjöl. Det blev superbra – precis lika luftig som jag minns farmors sockerkaka och självklart ännu godare tack vare det smakrika mjölet.
Tyvärr smorde jag inte formen ordentligt, så den gick mitt itu när jag skulle stjälpa ut sockerkakan. Men, men, jag lappade ihop den och det blev bra ändå.
Tänker du: Varför baka på fullkormsmjöl när man kan använda vitt mjöl, det viktiga är ju att det blir gott när det är en kaka? Svaret är att det blir så mycket godare. Att det dessutom blir nyttigare är faktiskt en härlig bieffekt. Det blir godare därför att mjölet i sig smakar något. Det vita mjölet är bara substans och har inte mycket smak i sig. Smaken sitter i de delar som man tagit bort när man producerar vitt mjöl.
Jag maler mitt mjöl själv, och därför får jag ett riktigt finmalet fullkornsvetemjöl. Har du inte egen kvarn, måste du anstränga dig något för att få tag i ett stenmalet finmalet mjöl, men det finns. Bland annat har både Warbro kvarn och Limbacka kvarn det. Den perfekta kvarnen för att mala mjöl till kakor och dylikt hittar du här.
Ingredienser
2 ägg
2 dl socker (i farmors recept är det mycket mer socker, men det funkar fint så här)
2 tsk bakpulver
150 g finmalet fullkornsvetemjöl (jag använde dalavete, men det går med även en annan sort)
1,5 dl kokhett vatten
Recept
Sätt ugnen på 200 grader och smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt (vispa det pösigt, men överdriv inte. Min erfarenhet är att om jag vispar för länge blir sockerkakan döbakad). Blanda mjöl och bakpulver i en bunke för sig. Blanda ner mjölet i äggsmeten och häll till sist i det kokande vattnet. Häll ner smeten i sockerkaksformen och snabbt in i ugnen. Grädda ca 30 minuter.
Comments 7
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Den mjuka pepparkakan jag bakat flera gånger nu under jul. Den är sååå god 😋. Gillar även sockerkakan. Snabbt och lättbakat och mycket god 😋.
Vad roligt att höra! Den mjuka pepparkakan är en storfavorit här hemma. Familjen älskar den. Även sockerkakan är toppen. Den använder jag även när jag tårtbotten – blir så mycket godare tårta!
Bakade en dagen efter jag hade sett den på Go’kväll, eftersom jag varit sockerkakssugen i ett par dagar och blev såklart nyfiken på det här enkla receptet. Min blev perfekt fluffig och släppte formen utan problem. Lite förvånad över att det varken var smör eller mjölk i kakan, vilket jag alltid har i just sockerkaka, men den blev ju ganska god ändå!
Hej Angelica, kul att du provade! Ja, visst blev den fluffig. Det är min farmors recept, men hon använde förstås vanligt vitt mjöl. Du kan ju testa att inte inte byta ut allt vitt mjöl om du vill. I bloggen har jag även ett recept på mjuk pepparkaka med fullkornsmjöl – den är magiskt!
Tycker faktiskt att kakan blev ännu godare efter någon dag eller två i kylen. :) 5-åringen gillar den också. Kommer definitivt att testa att byta ut en del av mjölet i mitt vanliga recept nästa gång, har börjat att byta ut lite i pannkakor. Men först blir det nog att testa mjuk pepparkaka då. ;) Tack för tipset!
Tack för receptet! Ett tips som jag har börjat använda mig av är att bröa formen men kli istället för ströbröd. Jag har en kvarn (som min man via min svärmor köpt av dig) och försöker hitta användning för kliet som jag får dom gångerna jag faktiskt behöver sikta mjölet.
Det funkar super bra!
Det gör jag också emellanåt. Det blir läckert krispigt när bröden är gräddade! :-)