Sockerkaka på fullkornsvetemjöl blir superbra!!

Nu tar jag död på myten om att fullkornsmjöl inte går att baka med för att få luftiga kakor och bröd en gång för alla: Jag har precis bakat min farmors klassiska sockerkaka och bytt ut det vita mjölet till finmalet fullkornsvetemjöl. Det blev superbra – precis lika luftig som jag minns farmors sockerkaka och självklart ännu godare tack vare det smakrika mjölet.

Tyvärr smorde jag inte formen ordentligt, så den gick mitt itu när jag skulle stjälpa ut sockerkakan. Men, men, jag lappade ihop den och det blev bra ändå.

Tänker du: Varför baka på fullkormsmjöl när man kan använda vitt mjöl, det viktiga är ju att det blir gott när det är en kaka? Svaret är att det blir så mycket godare. Att det dessutom blir nyttigare är faktiskt en härlig bieffekt. Det blir godare därför att mjölet i sig smakar något. Det vita mjölet är bara substans och har inte mycket smak i sig. Smaken sitter i de delar som man tagit bort när man producerar vitt mjöl.

Jag maler mitt mjöl själv, och därför får jag ett riktigt finmalet fullkornsvetemjöl. Har du inte egen kvarn, måste du anstränga dig något för att få tag i ett stenmalet finmalet mjöl, men det finns. Bland annat har både Warbro kvarn och Limbacka kvarn det. Den perfekta kvarnen för att mala mjöl till kakor och dylikt hittar du här.

Ingredienser
2 ägg
2 dl socker (i farmors recept är det mycket mer socker, men det funkar fint så här)
2 tsk bakpulver
150 g finmalet fullkornsvetemjöl (jag använde dalavete, men det går med även en annan sort)
1,5 dl kokhett vatten

Recept
Sätt ugnen på 200 grader och smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt (vispa det pösigt, men överdriv inte. Min erfarenhet är att om jag vispar för länge blir sockerkakan döbakad). Blanda mjöl och bakpulver i en bunke för sig. Blanda ner mjölet i äggsmeten och häll till sist i det kokande vattnet. Häll ner smeten i sockerkaksformen och snabbt in i ugnen. Grädda ca 30 minuter.

Jag försökte ta en bild för att visa hur oerhört fluffig sockerkakan är, men jag får inte riktigt fram det i bilden. Men den är superluftig!

Sockerkakan försvann i en blinkning här hemma. Alltså, en klassiker är trots allt inte dumt!

Comments 7

 1. Maria Hammar oktober 13, 2019
  • Christine Heger oktober 16, 2019
 2. Angelica november 24, 2019
  • Christine Heger november 25, 2019
   • Angelica november 25, 2019
 3. Ulla-Karin januari 4, 2020
  • Christine Heger januari 9, 2020

Leave a Reply