Snittning – ”snittnördig” kunskap

Det är väldigt kul att snitta och vi vill ju alla att det ska blir ett vackert resultat. Jag har skrivit en del om snittning tidigare, så läs gärna bland annat dessa artiklar – du hittar dem här, här och här. Det är nämligen inte bara själva snittet som spelar roll, utan det krävs en bra deg till att börja med.

Nu till ”snittnörderiet”. Förvisso är det smak och tycke, men så här tänker jag:

  • För mycket mjöl på degen gör att det färdiga resultatet ser kladdigt och slarvigt ut. Mjöla med måtta. Dock krävs det en vit bakgrund för att man ska kunna se dekorationen.
  • Om man inte vill att mönstren ska spricka upp, krävs en väljäst deg. Gör jag ett specifikt mönster vill jag inte det ska ”gå sönder” och måste därför måste jag ha en väljäst deg – en deg som inte jäser vilt i ugnen.
  • Ett sätt att behålla mönstret intakt är att snitta ett djupare snitt bredvid mönstret. Då spricker det djupare snittet istället. Brödet spricker nämligen alltid på sin svagaste punkt.
  • Om man vill göra ett vackert ax med skaft (som jag försökt nedan) eller någon annan blomma med skaft eller liknande, då vill jag inte att själva skaftet ska bre ut sig. Ett tips är att göra enligt ovan, ett annat är är att knappt snitta skaftet, mer markera det väldigt grunt. Blad kan man däremot snitta något djupare, för de kan ju få bre ut sig som ett blad. Något djupare betyder dock även det väldigt grunt.

Dessa bröd är snittade att likna ax. Men själva skaften blir alldeles för tjocka. Det ser klumpigt ut. Det hade varit bättre att bara markera stråt supertunt med snittkniven. Jag tycker även att brödet bitvis har för mycket mjöl på ytan. Kräsen som jag är tycker jag alltså inte dessa bröden är fina. De är oregelbundna och klumpiga. Bröden är bakade på 100% färskmalet fullkornsmjöl av dalavete – så de är väldigt goda :-)

Här är brödet osnittat. Och jag ser redan här att även om snitten för stråna är grunda är de alltför djupa för att hålla formen. Men det är klokt att snitta lite djupare på bladen, så att brödet spricker där istället för i resten av mönstret.

Kniven jag snittar med har supervassa och tunna rakblad, vilket är en förutsättning för att det ska blir bra. Även den rundade formen på kniven gör att den är lätt att arbeta med. Du hittar snittkniven och bladen här.

Snittkniv med utbytbart rakblad

Leave a Reply