Snitteknik

Jag fick en fråga från en läsare om hur djupt jag snittar för att få till det mönster jag önskar. På bilden ser du flera sträck i bladen. Dessa ville jag inte skulle spricka utan bli intakta. Däremot såg jag gärna att det sprack runt bladen, eftersom det blir en fin effekt. Därför snittade jag runt bladen betydligt djupare än dekorationen i bladen. Det är alltid där jag snittar djupast som det spricker mest, för brödet spricker alltid där det är som vekast. Utifrån den vetskapen kan man laborera med hur man vill att mönstret ska spricka. Utöver det beror det naturligtvis på själva degen hur den spricker upp. Hur jäst den är före man sätter in den i ugnen är en viktig faktor. En väljäst deg spricker mindre en en underjäst.

På bilden snittar jag ett fullkornsbröd som är bakat på ungefär 75% färskmalet fullkornsvetemjöl av ölandsvete. Det absolut enklaste är att snitta bröd som är bakade på endast siktat vetemjöl, men det finns det många anledningar till att inte baka ett sådant bröd.

Den vackra snittkniven hittar du här. Den är härlig att hålla i och ger bra kontroll när man vill snitt smått. Den är ett bra komplement till den större snittkniven som ger långa fina jämna snitt.

Det här surdegsbrödet är väljäst. Det är nästan så att det inte håller ihop. Jag tycker att bröden som jäst länge är de allra godaste. Både vad det gäller smak och konsistens. 

Leave a Reply