Fullkornsbröd och ett snittat ”öra” – funkar det?

När jag bakar bröd vill jag först och främst baka nyttiga bröd som är goda. Det låter kanske som en självklarhet, men i sociala mediers värld, och inte minst Instagram, är det inte en självklarhet. Bröden ska se bra ut för att bli fina på bild. Självklart vill även jag att bröden jag bakar ska se goda ut. Eftersom jag fördrar att baka med färskmalet fullkornsmjöl, därför att det är nyttigast och i mitt tycke godast, ser inte mina bröd alltid ut som de häftiga skapelser som jag ofta ser på bild. Jag vet att fullkornsbrödet smakar mycket bättre än det vita brödet, men alla vet ju ännu inte det.

Om man ska snitta ett bröd, vilket jag verkligen rekommenderar att man ska göra – läs mer om varför här, är det betydligt lättare att snitta ett bröd som är bakat på endast vitt vetemjöl. Detta om man vill ha de vackraste snitt, och kanske till och med snitt som skapar så kallade ”öron”. Dessa ”öron” på bröden är hett eftertraktade och inte helt lätta att få till (”öron” är när brödet reser sig precis vid snittet och skapar en ”vinge”). Även jag tycker det är roligt att försöka göra vackra snittningar, och jag blir alltid glad när ett vackert ”öra” reser sig på bröden. Jag vägrar dock att åsidosätta smak och nyttighet, och därför bakar jag aldrig med endast vitt vetemjöl.

Vad jag däremot gör är att experimentera. Hur mycket vitt mjöl (och då bakar jag endast med stenmalet siktat vetemjöl – läs mer om varför här) måste jag addera för att få ett ”öra”? Med de mjölsorter som jag använder klarar jag 40% färskmalet fullkornsmjöl för att lyckas med ett öra. Det vore intressant att veta om någon av er lyckas med en större andel färskmalet fullkorn.

I nedan video ser du hur jag snittar ett bröd för att skapa ett ”öra”.

 

 

Surdegsbröd med eftertraktat ”öra”. På bilden ser du surdegsbrödet som jag snittar i filmen ovan.

 

Comments 2

  1. Lisa januari 31, 2019
    • Christine Heger januari 31, 2019

Leave a Reply