Snitta – för bättre bröd

Det är lätt att glömma att även bröd bakade i en form vinner på att snittas. Enda gången jag inte snittar är när de är så pass väljästa (eller överjästa) att ytan inte skulle hålla för snitt. Grova rågbröd snittar jag förstås inte heller. Snittar du ett bröd som inte är kalljäst i kylen är det  svårare att få ett snyggt snitt. Brödet på bilden är bara jäst över dagen och har därför inte bildat den hinna som den får i kylskåpet. Därför ”trasade” snittskåran sönder något när jag snittade. Hade jag haft ett kalljäst bröd har jag kunnat göra ett mycket renare snitt. Men som ni ser blir det ju snyggt ändå.

Utöver att det blir snyggt har snittningen en viktig funktion. Genom att snitta brödet ger man brödet chansen att expandera i ugnen och därmed får man ett luftigare bröd. Även om du inte snittar kan brödet självspricka, men det är inte säkert att det gör det. När det självspricker kan du heller inte  reglera var det spricker. Ett bröd spricker alltid vid sin svagaste punkt.

Jag snittar mina bröd med den här snittkniven.

Bröden på bilden är bakade på färskmalen råg och dinkel. Receptet på brödet kommer i min bok som kommer ut efter sommaren.

Comments 2

  1. Mona Löfdahl Nilsson april 20, 2018
    • Christine Heger april 20, 2018

Leave a Reply