Snitta en baguette rätt – inte så lätt

Häromdagen bakade jag två plåtar med baguetter. När det var dags att grädda andra plåten var jag tvungen att gå hemifrån och jag bad min man att snitta den andra plåten. Han har inte snittat bröd tidigare, men han har sett mig göra det många gånger. Jag beskrev lite snabbt hur han skulle göra och försvann ut genom dörren och tänkte att det inte kan gå fel. Resultatet ser ni nedan. Tydligen var det svårare än jag trodde, och jag förklarade nog inte tillräckligt bra. Så nu tänker jag att jag ska berätta för dig vad det är som krävs för att snittet ska bli bra :-)

Den första bilden nedan, snittade min man, och bild nummer 2 två snittade jag.

Det han gjorde fel var att han inte snittade tillräckligt djupt. Dessutom berättade han att degen ”trasslade sig”. Man behöver dra med kniven bestämt och snabbt för att degen inte ska ”skrynkla sig och trassla”. Har degen inte varit i kylen så är det svårare, för då har den inte fått en hård hinna som är lätt att snitta rena snitt i.

Mina råd:

  1. Dra snabbt och bestämt.
  2. Snitta djupt. Du behöver inte oroa dig för att degen flyter ut om du snittar för djupt för baguetten ligger i en plåt, så du vågar gå djupt. Var ändå lätt på handen dvs tyck inte. Rakbladet är så vasst, att du inte behöver trycka, det skär igenom degen ändå.
  3. Snittar snett på tvären. Inte rakt över utan snett.
  4. Hela snittningen av de tre baguetterna ska gå snabbt. När man väl börjat ska man inte fundera utan snitta snabbt och skicka in plåten i ugnen direkt.

Behöver du en baguetteplåt så hittar du en här.

Sista bilden snittade jag. Även jag hade kunna snitta djupare få att få bättre snitt. Att de båda bilderna har olika färg beror bara på ljuset – inomhusbelysningen är helt kass – det är exakt samma deg. Baguetterna är bakade med hälften färskmalet fullkornsvetemjöl (en mörk vetesort) och hälften siktat vete från SaltåKvarn.

Vill du lära dig baka luftiga surdegsbaguetter så har jag en onlinekurs till dig. Där bakar jag med flera olika sorters mjöler: färskmalet, köpt, fullkorn och siktat. Jag går igenom teknik, mjölet, tips&trix och visar resultatet av de olika mjölsorterna.

Du hittar mer information om suregsbaguette-kursen här.

Lycka till med baguettebakningen!

/Christine

PS: min man läser inte min blogg, så det gör inget att jag visar upp detta… Han tål det ;-)