Snitta bröd – kul, kreativt, spännande

Det är fler än jag som går igång på att snitta bröd. Det är så vansinnigt kul! Det är flera delar i snittningen som gör det komplext och därmed spännande. Till att börja med har man ägnat mycket tid åt degen innan man får snitta den. Snittningen går snabbt, det andra har tagit desto längre tid. Därför vill man självklart att snittet ska bli bra, och, man har bara en chans. För att det ska bli bra behöver man ett riktigt tunt och vasst rakblad, annars drar degen sig. (Du vet hur det känns om du rakar benen eller ansiktet (får jag förmoda om du är kille) med ett slitet rakblad – inget bra resultat utöver att det gör ont). Redan när man snittat med samma rakblad tio gånger behöver man byta eller vända på bladet om man ska få samma kvalitet på snitten.

Jag vet sällan hur jag ska snitta degen när jag står framför den. Ett gott råd är dock att inte göra som jag, utan bestämma före du stjälper upp degen. Det finns egentligen inga begränsningar för vad man kan göra. Däremot behöver man anpassa snitten utifrån vilken deg man har – läs mer om det här.

För att förtydliga: så fort du stjälpt upp brödet snittar du och sen skjuter du in brödet direkt i ugnen. Ingen väntetid mellan momenten.

Surdegsbrödet längre ner är bakat med 85% färskmalet fullkornsmjöl av dalavete. De andra 15% är siktat dinkelmjöl. Klicka på bilden för att se filmen när jag snittar.

Här hittar du snittkniven jag använder.

Snittkniv med utbytbart rakblad

Leave a Reply