Smulpaj på färskmalet fullkorn – så mycket smak
Smulpaj är något av det bästa jag vet. Oavsett om det är äpple, bär eller någon annan frukt, blir det så grymt gott med smulpaj. Dessutom är det superlätt att svänga ihop. Har man bara lite bär i frysen är efterrätten fixad på nolltid. Smulpaj gjord på färskmalet fullkornsvete på sorten Ölandsvetemjöl är en tiopoängare. Ölandsvetet ger en viss nötig smak, och fullkornet i sig ger så mycket mer smak än när man bakar på endast det vita pulvret.
På bilden är en blåbärspaj med smulpaj av färskmalet Ölandsvetet. Hela sädeskornet är använt, inget är borttaget. Fullkornsmjölet är rikt på mineraler och vitaminer, och framför allt SMAK.
350 gram blåbär
4 dl finmalt Ölandsvetemjöl (eller annat fullkornsvetemjöl)
2 msk strösocker
100 gram smör
2 msk vatten
Häll blåbär i en osmord pajform. Det behövs inget socker, blåbären är tillräckligt söta i sig. Blanda ihop mjöl, smör, vatten och socker till en grynig massa och strö över blåbären. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med en klick vispad grädde.