Släng inte den sura grädden! Recept mjuka frallor

Jag köper ofta på mig grädde med ambitionen att baka en kaka eller något annat gott. Men sen springer helgen iväg och den där kakan blev inte bakad. Ganska snart har jag gammal sur grädde i kylen. Jag säger alltid till min man ”släng inte grädden, jag ska baka”. Alltså, sur grädde i frallor är magiskt gott. Så är du som jag som ”bunkrar” (jo det händer allt som oftast) gammal grädde i kylen, baka med den. Här får du ett recept på enkla frallor med mjuk skorpa som är bakade med en liten mängd jäst och som jag lovar att barnen kommer att älska.

Barnsligt goda. Den mjuka skorpan som de får tack vara grädden gör att de slinker ner i ett nafs.
Barnsligt goda. Den mjuka skorpan som de får tack vara grädden gör att de slinker ner i ett nafs.

Ingredienser, ca 30 st

  • 700 g vatten
  • 4 g jäst
  • 500 g finmalet fullkornsvetemjöl (jag använde dalavete, men det går bra med vilken vetesort som helst, t.ex. dinkel)
  • 575 g siktat vetemjöl (välj gärna ett stenmalet vetemjöl)
  • 14 g salt
  • 160 g sur grädde (1 dl)

Recept

Dag 1

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt grädden och saltet. Vispa ner det finmalda fullkornsvetemjölet. Blanda ner resterande mjöl med händerna eller långsamt med en hushållsmaskin. Anpassa mängden siktat mjöl till degen (olika mjöl drar olika mycket vätska – läs gärna den här artikeln). Degen ska vara lös, men hålla ihop ordentligt. Låt stå i rumstemperatur under lock/duk i 30 minuter (så kallad autolys). Stretcha degen genom att försiktigt lossa den från botten och dra från ena sidan in mot mitten och vik över degen mot mitten. Upprepa från fyra olika håll. Låt degen stå ytterligare 30 minuter. Upprepa stretchningen. Låt stå till dess att du ser att jäsningen kommit igång. När du sett att jäsningen startat så ställ in hela bunken i kylen med ett lock och låt stå till nästa dag.

Dag 2

Sätt på ugnen på 250 grader och värm upp bakstålet eller bakstenen (har du inget stål så går det självklart bra ändå. Du får dock luftigare bullar med ett stål). Stjälp upp degen på ett bakbord och dela degen i lagom stora delar beroende på hur stora frallor du vill ha. Rulla dem och lägg dem ett bakplåtspapper. Om du inte gräddar frallorna på en vanlig plåt kan du lägga frallorna på bakplåtspappersremsor som du sedan skjuter in i ugnen med hjälp av en bakspade. Låt frallorna jäsa under duk i ca 45 min. Hur länge de ska jäsa beror på hur varmt du har det i rummet och hur kall degen var från kylen. De ska öka i volym ca 50%, men när de börjar spricka är de överjästa och ska i så fall snabbt in i ugnen. Grädda i ca 10 min.

Comments 2

  1. Åsa Hoffman februari 28, 2021
    • Christine Heger mars 1, 2021

Leave a Reply