Skurna pepparkakor med fullkornsvetemjöl – recept

Skurna pepparkakor är vansinnigt gott och enkelt. Pepparkakorna är en blandning mellan segt och knaprigt – hur det nu går ihop. Eftersom de bara ska skäras upp så är de riktig lätta att göra. Blanda ihop smeten, hacka mandeln utan att skala den. Gör rullar och in i kylen. Sen kan du grädda dem när du har tid. Bara att skära upp och in i ugnen. Så enkelt, och så gott.

Det häftiga är att de blir så goda tack vare det färska fullkornsvetemjölet. Och när du dessutom slipper skala/skålla mandlarna går allt så mycket snabbare.

Ingredienser, ca 60 st

100 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl socker
1 dl mandel
1 tsk kanel
1 tsk nejlika (jag mortlade mina fint)
1 tsk ingefära
0,5 tsk bikarbonat
150 g finmalen fullkornsvetemjöl (jag använde dinkel, men det går bra med vilket vete som)

Recept

Hacka mandeln grovt. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt kryddorna och mandeln. Blanda bikarbonatet med mjölet och blanda ner i smeten. Låt stå i ca 10 minuter så att fullkornsvetemjölet hinner svälla. Forma till två runda avlånga rullar. Platta till dem något så att de blir rektangulära. Lägg på en tallrik med folie över och ställ dem i kylen ett par timmar eller till dess du vill grädda. Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp kakorna med en vass kniv och grädda i mitten av ugnen till dess pepparkakorna fått fin färg. Låt dem svalna.

Här hittar du en perfekt kvarn för att mala ditt färskmalda finmalda vetemjöl när du bakar kakor.

Sega och knapriga samtidigt!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply