Skippa vitt mjöl – det blir luftigt även med fullkornsmjöl

Många som jag pratat med undviker fullkornsmjöl för att de vill ha luftiga bröd och frallor. De bakar med vitt valsat modernt vetemjöl special. Självklart ger det mjölet luftiga och lätta bröd och frallor, men smaken blir lidande. Och kanske än viktigare, det är direkt onyttigt. Vitt mjöl ger ett större blodsocker påslag än rent socker. Dessutom är det stora mängder av det onda glutenet i det moderna valsade mjölet.

Den glada ”nyheten” är att du kan blanda in en stor mängd fullkornsmjöl i degen och ändå få ett lätt och luftigt resultat. Om du blandar in upp 50% fullkornsvetemjöl så kommer du ändå garanterat få luftiga bröd och frallor. Vinsten är hälsa och smak!

Testa till exempel dessa långjästa frallor med 50% fullkornsvetemjöl. Välj ett finmalt fullkornsvetemjöl som är stenmalt.

I dessa frallor är det ca 50% fullkornsvetemjöl och de är ändå luftiga och lätta. Testa dig fram och se hur stor andel fullkornsmjöl du vill ha i.

Jag har toppat frallorna med färskmalda Nakenhavregryn. De blir rostade ugnen och ger frallorna så mycket god smak. Du kan med lätthet mala havregryn med den prisvärda kvarnen FlicFloc.

 

Comment 1

  1. Niclas maj 2, 2019

Leave a Reply