Stor smakskillnad på vete och vete

När man säger ”vetemjöl” tänker folk i allmänhet på det vita valsade vetemjölet som dominerar i butikens hylla. Jag brukar istället kalla det vetemjölet det moderna vetemjölet. Det mjölet har inget specifikt ursprung och är odlat på en starkt förädlat vetekorn (läs mer om det här). Det som många inte känner till är att det finns många olika sorters vete som därmed även smakar olika. Många känner till vetesorten Dinkel eftersom det är utbrett i butikerna, men det finns många fler sorter. Det som är än mer intressant är att vetet kan smaka olika beroende på var det är odlat. Jordmån och klimat påverkar hur vetet utvecklas och smakar. Vi vet att kaffebönan smakar olika beroende på var den är odlad. Det är precis samma sak med säden.

Idag har jag bakat två bröd på 100% fullkornsvetemjöl, men med två olika sorter. Jag har malt mjölet själv från säd som jag köpt från två olika ställen Den ena sorten är ett Ölandsvetemjöl som jag köpt i Danmark (jag bor i Skåne, så för mig är Danmark precis bredvid). Danskarna odlar mycket Ölandsvete eftersom det vetet passar bra till deras klimat. Den andra sorten är köpt på en gård i Skåne som heter Källunda. Det är en blandsort av flera olika sorters vete som utvecklats på deras åkermark till att smaka just som det gör.

Riktigt mjöl är för mig inte ett mjöl som smakar och beter sig precis likadant oavsett vilket mjöl jag köper. Ett riktigt mjöl har olika bakegenskaper och smakar olika beroende på vilken sort det är var någonstans det är odlat. Det borde vara en självklarhet. 

Jag ska försöka beskriva smakerna i de här två bröden som är bakade på exakt samma sätt men med två olika vetesorter.

Leave a Reply