Skarp kniv är a och o när du snittar

Varje gång jag byter rakblad på min snittkniv blir jag lika förtjust – kniven skär igenom degen som smör och ger så otroligt rena vackra snitt. Nu sist när jag skulle snitta två bröd bytte jag rakbladet efter andra brödet och tursamt nog spelade jag in båda snittningarna. Du ska se hur otroligt stor skillnad det blir. Det är exakt samma deg som är formade precis likadant. Det är råg i degen, så helt rena snitt blir det oavsett inte. Renaste snitten får du nämligen om du bakar med endast siktat vetemjöl. I den här degen är det fullkornsvetemjöl och liten del råg, så snitten är inte de bästa (men bröden blir desto godare och nyttigare :-))

Till vänster är brödet snittat med ett äldre rakblad och till höger med ett nytt rakblad.

Se nedan. Första filmen snittar jag före jag bytt blad. Och andra filmen har jag bytt blad. Vilken skillnad! Jag kan bara konstatera att det är så värt det att byta blad ofta, ofta. När man gör sig så mycket bekymmer för surdegsbrödet, så vill man ha rena, vackra snitt :-)

I Bröd&Kvarns webbutik säljer jag supervassa och tunna rakblad till snittkniven. Du hittar dem här.

Lycka till med snittningen!

/Christine