Ska surdegen dubblas i volym?

En återkommande fråga är när surdegsgrunden är redo att bakas på. När är den tillräckligt aktiv? Många säger att den ska dubblas i volym och det kan vara ganska förvirrande. Sätter man en surdegsgrund på fullkornsmjöl – jag brukar sätta hälften råg och hälften vete – dubblas i regel inte surdegsgrunden i volym. Sätter man däremot en surdegsgrund på siktat vetemjöl kan man lättare dubbla volymen.

Min surdegsgrund är alltid satt av färskmalet fullkornsmjöl – du  kan läsa mer om färskmalet mjöl här. Det är mycket lättare att sätta en surdegsgrund av fullkornsmjöl och ju färskare mjölet är ju lättare är det. Eftersom jag inte mäter volymen på min surdegsgrund för att se om den är klar, har jag andra kännetecken. Jag brukar säga att den ska vara som en mousse. Fluffig och luftig. Har den börjat bubbla rejält så som på bilden, är det hög tid att baka på den. När den ser ut så, dröjer det inte så länge till innan den gått över. Jag tycker att ett bra riktmärke är just fluffigheten och moussekonsistensen snarare än bubblorna. Väntar du på väldigt mycket bubblor finns ju en risk att du väntar för länge.

Verkar din surdegsgrund vara fluffig, lägg den då en liten klick sudegsgrund i ett glas vatten och se om den flyter. Flyter den är den klar.

Den här surdegsgrunden är det hög tid att bakas på. Den är på sin topp just nu.

Comment 1

  1. Bmrahm juli 19, 2020

Leave a Reply