Sex sorters kakor i Radio P4

Idag var SMÅkakor i fokus på Radio P4 Malmöhus. Jag och Emmanuella Sjögren var där. Jag pratade om helhyllesvenska småkakor, och Emmanuella stod för det exotiska.

Jag hade med mig sju sorters småkakor som vi provsmakade i studion. Eller, det var det jag tänkte säga men insåg att lyssnarna säkert kan räkna. Där var ju faktiskt bara sex. Saffranskorpan som skulle varit med försvann i min mans mage under gårdagskvällen. Fullt förståeligt för den var den godaste och den lyxigaste av de sju (recept hittar ni här). Hur som helst, de kakor som var med representerade ändå min poäng – alla var bakade med färskmalet fullkornsmjöl.

Kakorna vi mumsade på i sändningen.

Jag vet inte om det hördes på rösten, men jag var stolt som en tupp över att kunna presentera så fina och goda kakor på 100% färskmalet fullkornsmjöl. Smaken med det färskmalda fullkornsmjölet är en riktig ögonöppnare. Och utöver det var kakorna bakade med betydligt mindre socker än de klassiska. De blir söta nog ändå, jag lovar. Självklart äter man inte småkakor för att vara nyttig, men det är ju en trevlig bieffekt om de inte har en alltför negativ effekt på blodsockerbalansen och hälsan.

Ni kan lyssna på klippet här.

Emma bjöd på Macaroons, vilket verkligen är motsatsen till småkakor bakade på fullkornsmjöl. Däremot är Macaroons riktigt ögongodis. Så vackra. Och nu lärde jag mig dessutom att de är hur svåra som helst att baka. Det verkar vara lite som att baka med surdeg. Svårt, men när väl poletten trillat ner så funkar det för alltid.

Kolla in Emmanuella och hennes företag jazz-it, så förstår ni vad jag menar med exotisk. Utöver Macaroonexpert är hon en vass kock och syns flitigt i mattidningar varje månad.

Radio profilen Sofie Ericsson som håller ihop programmet så grymt bra. Hon har den där effekten som vissa människor har – man vill bara prata mer med henne.

Leave a Reply