Självförsörjning – en trend som inkluderar en kvarn

Enda sedan jag startade Bröd&Kvarn och började sälja kvarnar för snart 4 år sedan såg jag att flera av de som köpte kvarnar hade ambitioner om självhushåll. Jag märker att den trenden ökat markant sedan dess. Många flyttar till landet och vill leva ett liv mer i samklang med naturen. Kvarnen blir en naturlig del i den ambitionen. De kanske inte odlar egen säd, men de har kanske någon i närheten som gör. Eller också inser de fördelen med att ha säd i lager. Säd har ju inget bäst-före-datum. Så länge säden hålls torr kan den lagras hur länge som helst. Det är först när den helt genialiska förpackning – själva kornet – krossas, som sädens lagringsförmåga försämras. Det finns nämligen fett i säden, och fettet härsknar. Det går dessutom väldigt snabbt. Det är en av anledningarna till att färskmalet mjöl smakar så gudomligt gott – det är inte härsket.

Detta betyder att fullkornsmjöl inte kan lagras någon längre tid och vill man ha självhushåll är det klart optimalt att istället hushålla med säd.

En av de som drömmer om självhushållning är Johanna i Kulla och hon köpte en Fidibus XL av mig förra veckan vilket var superkul. Hon bloggar om den resan familjen gör, vilket är väldigt spännande att följa. Utöver det är hennes bilder och hem oerhört vackra och inspirerade.

Den här fina bilden har jag snott från Johannas blogg, och den speglar hennes vackra konto.

Gå in och läs hennes blogg och dröm dig bort till ett liv där man lever enklare och närmare naturen. Det finns väldigt många härlig konto som ger inspiration till ett liv på  landet, men en annan tjej som jag följer är instagramkontot Omväxling. De köpte en kvarn av mig för något år sedan tror jag och sedan dess följer jag henne. Kontot är totalt fritt från filter och inte alls tillrättalagt, men jag är väldigt imponerad av Mimmis matlagning och kreativitet. Hon verkar vara en fena på att hitta de mest fantastiska smakkombinationer. Även de kör självhushållning så gott det går och kämpar just i stunden på med livets uppförsbacke.

Drömmer även du om självhushållning? Själv bor jag inte riktigt så lantligt, men jag älskar att odla grönsaker, bär och frukter och just nu är det full fart på planeringen och jag har fyllt fönsterbänkarna med fröodlingar. Säsongen känns som den rivstartat här nere i Skåne.

Är även du intresserad av att kunna mala ditt eget färska mjöl, så hittar du kvarnarna här.

Leave a Reply