Siktar du ditt vetemjöl?

När man maler sitt eget mjöl hemma i en mjölkvarn får man fullkornsmjöl. Det betyder att all säd som man häller i kvarnen kommer ut som malt mjöl. Inget försvinner på vägen. Mjölet är osiktat. Det är enkelt att mala och det går väldigt snabbt, däremot är det lite omständligt att sikta. Antingen siktar man för hand med en handsikt eller har KoMo en elektrisk sikt som gör jobbet till en. Oavsett är det ett moment till, vilket tar tid.

När jag har kurser eller ska baka mycket är det inte mjöligt för mig att sikta det färskmalda mjölet. Då köper jag ett färdigsiktat mjöl. Det är bara när jag ska baka för min egen del som jag siktar mitt eget mjöl. Självklart blir det smakrikast när man siktar själv.

Att mala sitt eget mjöl går supersnabbt och är inte ett betungande eller ett tidskrävande moment när man bakar. Så vill man att det ska gå snabbt först och främst kan man köpa det siktade och mala fullkornsmjölet. Har man däremot inte så bråttom så är det klart underbart att få sitt eget färska siktade mjöl. Oavsett hur du gör, så kommer du få otroligt mycket mer smakrika och hälsosamma bröd än de bröd du kan köpa i en vanlig butik.

Om du köper siktat mjöl och tillsätter till ditt fullkornsmjöl, så kommer du märka hur stor skillnaden blir avhängt vilket mjöl du väljer. Det är så med allt mjöl. Beroende på vad du väljer för säd eller färdigt mjöl blir bakegenskaperna olika och resultatet olikt.

fullkornsbröd
Här har jag bakat ett relativt ljust surdegsbröd med färskmalet fullkornsvetemjöl och färskmalet siktat fullkornsvetemjöl.

Leave a Reply