Semlor på färskmalet fullkornsmjöl – japp, det blir godare!

När jag gör semlor, eller fastlagsbullar som vi säger här i Skåne, är främsta målet att de ska bli så goda som möjligt, inte att det ska vara nyttiga. Jag älskar semlor och vill bara njuta! I receptet har jag en del fullkornsmjöl i degen för att det blir så mycket godare. Det blir mer smak i bullen än om jag bara använder vitt mjöl. Dessutom blir de en aning nyttigare, men det är bara en härlig bieffekt.

Det är superlätt att baka egna bullar så skippa de torra tråkiga bullarna i plastpåse butiken. En av hemligheterna för att lyckas är att ha lite mjöl i degen. Med för mycket mjöl blir de torra. Och framför allt ska man ha så lite mjöl som möjligt vid utbakningen.

Ingredienser, ca 14 st

3,5 dl mjölk
12 jäst
0,5 tsk salt
0,5 dl socker
75 g smör
1 ägg
0,5-1 tsk kardemumma, gärna nymortlad (kan uteslutas, beroende på vad man är van vid)
225 g fullkornsvetemjöl (finmalet) – Jag maler mjölet två gånger. Först en gång grovt och sedan en gång på det finaste.
230 g siktat vetemjöl

1 ägg till pensling
Mandelmassa + en skvätt mjölk
Florsocker

Recept

Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt salt, ägg, socker och ev kardemumma – vispa ihop. Häll ner fullkornsvetemjölet och vispa till en slät deg. Häll ner det siktade vetemjölet och blanda till en jämn deg. Klicka i rumsvarmt smör och blanda ner till dess det lösts upp. Låt stå och jäsa i ca 45 minuter under en duk.

Ta upp degen på ett omjölat bakbord och dela degen i 14 bitar. Rulla till bullar. Använd så lite mjöl som det bara är möjligt. Jag pudrade bara mina handflator lätt med mjöl före jag rullade bullarna i handen, men hade inget extra på degen i övrigt. Mjöl gör bullarna torra.

Lägg upp bullarna på en smord bakplåt eller på bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg precis före gräddning. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Låt bullarna svalna. Skär upp bullarna och gröp ur nederdelen något och blanda inkråmet med mandelmassa och mjölk. Smeta ut smeten i nedre delen av bullen, toppa med grädde, sätt på locket och pudra över florsocker med en tesil.

Semlor består ju inte av så många ingredienser så det är inte så konstigt att just mjölet har betydelse för hur bullen kommer att smaka.

Luftiga bullar trots en del fullkornsmjöl. Fullkornsmjölet gör dem så mycket mer smakrika.

En perfekt mjölkvarn för semlor, kakor bröd m.m hittar du här.

 

Perfekt kvarn för hemmabruk om du vill ha färskmalet näringsrikt och smakrikt mjöl.

Comments 2

  1. Adam Börjesson februari 8, 2021
    • Christine Heger februari 15, 2021

Leave a Reply