Semlor med eller utan surdeg?

Jag älskar semlor (fastlagsbulle), och häromdagen postade jag ett recept med semlor där cirka hälften av mjölet är fullkornsvetemjöl. Galet goda! Jag fick frågan om jag även bakat semlor med surdeg. Jag har tidigare inte gjort det, för jag har varit skeptisk. Nu gjorde jag dock slag i saken och bakade semlor jästa på surdeg. De blev otroligt goda MEN inte som semlor. Detta är naturligtvis tycke och smak, men jag vill inte att semlorna ska vara sega i konsistensen utan korta. Jag vill heller inte ens ha ett spår av syrlighet. Surdegsbullarna blev betydligt mer smakrika och hade ett större djup än en vanlig semlebulle, och jag äter dem just precis nu till mitt eftermiddagskaffe. Dock äter jag den slät. Att göra om den till en semla vore för min mig något helt annat en klassisk semla.

Dessa ”semlebullarna” är bakade på surdeg. De är otroligt goda och smakrika men jag tar hellre en klassisk semlebulle bakad på jäst när jag ska äta semla.

Har du lyckats baka en semlebulle på surdeg som du tycker passar lika bra som den som är bakad på jäst, vore det otroligt intressant att få smaka (hur det nu ska gå till).

Leave a Reply