Semifinal Årets Kock 2017

Jag har tidigare skrivit om att restauranger ofta lägger för lite fokus på brödet de serverar. Maten kan vara fantastisk, men brödet som serveras till håller ofta inte samma kvalitet. Därför var det perfekt för mig att få visa upp KoMo kvarnar på Årets Kock 2017 semifinal i Helsingborg.

Utställningshallen vimlade av tävlande kockar, prisbelönta kockar från juryn och tidigare åretskockvinnare utöver alla matintresserade besökare och utställare. Jag demonstrerade KoMo kvarnar och pratade mig varm för det riktiga kvalitetsmjölet, och följde samtidigt med spänning de tävlande kockarna på scenen.
Mattias Jönsson från Skanörs Gästis var där och tävlade, vilket ju var extra roligt eftersom det är min hemorts restaurang. 19 kockar i semifinal varav 8 stycken gick vidare till final. Mattias gjorde en fantastisk insats, men gick inte hela vägen. Alla vi som brukar besöka Skanörs Gästis kan dock intyga att han är en vinnare oavsett!

Mattias Jönsson från Skanörs Gästis

Mattias Jönsson från Skanörs Gästis

 

Ola och Mattias var där och hejade på Mattias (i mitten) från Gästis och Gässlingen i Skanör

Ola och Mattias var där och hejade på Mattias (i mitten) kockar från Skanörs Gästis och Gässlingen i Skanör

Rakt framför vårt utställningsbord stod Jimmi Eriksson och lagade mat med olika teman som besökarna fick provsmaka. I en paus snodde jag honom för en pratstund. Han vann Årets Kock 2016, och bär titeln fram till februari då nästa årets kock utses i Malmö. Han berättade att det varit ett hektiskt år där han gästspelat på många restauranger, föreläst och blivit inbjuden till olika evenemang. Det som framför allt slår mig när jag pratar med Jimmi och andra proffskockar är att de är så lugna. De kan med lätthet i lugnt tempo prata med mig samtidigt som de jobbar med något annat med händerna. Det känns som om detta lugn, som säkert följer med ett väldigt metodiskt arbetssätt, är vägen för att lyckas som kock. Det är sannolikt det som gör mig själv till en usel kock – jag är inte lugn.

Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson

Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson

Bakom mig stod Vitaby kyrkby Mejeri som bjöd mig på smör. Åh detta smör! Det jag har i min kyl går inte att jämföra med det smör jag fick smaka igår. Tydligen har aromerna utvecklats under en lång syrning – tid är även här en faktor som är avgörande för resultatet precis som när man bakar bröd. Med tanke på hur mycket tid och tankekraft jag ägnar åt mina bröd, är det ju en synd att jag inte serverar det med riktigt gott smör.

Vitaby Kyrkby Mejeri med Cecilia och Lisa Tofft

Vitaby Kyrkby Mejeri med Cecilia och Lisa Tofft

Vinnarna av årets kock 2017, semifinalVinnarna av semifinal Årets Kock 2017. Stort grattis!

Juryn i Årets Kock 2017Juryn i Årets Kock 2017

Anna från Fornkorn berättar om sitt Ölandsvete och jag maler hennes hela kornAnna från Fornkorn berättar om sitt Ölandsvete och jag malde hennes hela korn.

Årets Kock 2015, Thomas Sjögren, som köpte en kvarn av mig i somras tittade förbi hos mig. Han berättade hur nöjd han är med sin kvarn. Detta gjorde mig så glad! Tyvärr glömde jag att fånga honom på bild.

Jag visade även kocken Johannes Stålhammar, som var en av de tävlande, hur en KoMo kvarn fungerar – så roligt!

Jag och Anna

Jag och Anna

 

 

Leave a Reply