Scones bakade med färskmalet fullkornsmjöl

Idag bakade jag scones till frukost. Jag hade förberett smeten dagen före (allt utom vätskan), så i morse var det bara att fördela degen på en plåt. Scones och te är något av det bästa jag vet. Jag föredrar den svenska varianten som jag tror är lite mindre mjöl i, för de engelska brukar vara ganska torra. Åtminstone de jag smakat. Engelsmännen äter ju dem dessutom med den där grädden som vispats för länge, och den skippar jag gärna. Jag är helt enkelt präglad av det jag växt upp med. Vad jag däremot inte växt upp med är scones bakade på fullkornsmjöl. I dessa bytte jag ut allt det vita mjölet till 100% färskmalet fullkornsmjöl. Resultatet blev vansinnigt gott och smakrikt. Hade jag sedan bara skippat marmeladen, så hade de varit riktigt nyttiga.

Dessa scones innehåller varken socker eller vitt modernt vete. De har istället en rik smak av smör och fullkorn.

Ingredienser
4 kakor, 16 bitar

400 g färskmalet fullkornsvetemjöl – finmalet (1 dl fullkornsvetemjöl = ca 50 g)
1/2 tsk salt
5 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl mjölk

Recept

Blanda alla de torra ingredienserna. Finfördela det rumsvarma smöret (detta gjorde jag på kvällen så att det skulle gå snabbt på morgonen). Häll i mjölken och rör om. Klicka ut fyra lika stora degklumpar på en smörad plåt eller en plåt med bakplåtspapper. Forma degen till runda platta bröd med mjölad hand. Skär dem i fyra delar med mjölad kniv och nagga dem med en gaffel. Grädda i mitten av ungen i 250 grader ca 12 min.

Testa att baka med fullkornsmjöl, du kommer inte bli besviken!

 

Scones, ost och bitter apelsinmarmelad är något av det bästa jag vet.

Comments 6

 1. Per april 28, 2019
  • Christine Heger april 28, 2019
   • Per april 28, 2019
    • Christine Heger april 28, 2019
 2. Maria Hammar april 27, 2019
  • Christine Heger april 28, 2019

Leave a Reply