Scones bakade med färskmalet fullkornsmjöl
Idag bakade jag scones till frukost. Jag hade förberett smeten dagen före (allt utom vätskan), så i morse var det bara att fördela degen på en plåt. Scones och te är något av det bästa jag vet. Jag föredrar den svenska varianten som jag tror är lite mindre mjöl i, för de engelska brukar vara ganska torra. Åtminstone de jag smakat. Engelsmännen äter ju dem dessutom med den där grädden som vispats för länge, och den skippar jag gärna. Jag är helt enkelt präglad av det jag växt upp med. Vad jag däremot inte växt upp med är scones bakade på fullkornsmjöl. I dessa bytte jag ut allt det vita mjölet till 100% färskmalet fullkornsmjöl. Resultatet blev vansinnigt gott och smakrikt. Hade jag sedan bara skippat marmeladen, så hade de varit riktigt nyttiga.
Dessa scones innehåller varken socker eller vitt modernt vete. De har istället en rik smak av smör och fullkorn.
Ingredienser
4 kakor, 16 bitar
400 g färskmalet fullkornsvetemjöl – finmalet (1 dl fullkornsvetemjöl = ca 50 g)
1/2 tsk salt
5 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl mjölk
Recept
Blanda alla de torra ingredienserna. Finfördela det rumsvarma smöret (detta gjorde jag på kvällen så att det skulle gå snabbt på morgonen). Häll i mjölken och rör om. Klicka ut fyra lika stora degklumpar på en smörad plåt eller en plåt med bakplåtspapper. Forma degen till runda platta bröd med mjölad hand. Skär dem i fyra delar med mjölad kniv och nagga dem med en gaffel. Grädda i mitten av ungen i 250 grader ca 12 min.
Jag får inte riktigt till dessa. De faller isär. Vad kan det vara som jag gör fel?
Hej Per, vad använder du för mjöl? Olika mjöl kräver olika mycket vätska. Och om du använder ett valsat grahamsmjöl så finns det ofta stora klibitar i, kan det vara det?
Jag använde egenmalt dinkel. På finaste inställningen på fidibus xl.
Hej igen, för mycket mjöl? Det kan vara stor skillnad på hur mycket vätska mjölet kräver. Jag har precis fått hem säd från 2018 års skörd, då det var så torrt, och det mjölet kräver mycket mer vätska. Mjölet jag använde för det här receptet var inte från den skörden. Kanske måste du anpassa mjölmängden?
Detta ska jag testa! Ville göra nått lyxigt till frukost idag. Fick min kvarn i julklapp förra året och älskar att baka med fullkornsmjöl. Det blir ju så mycket godare än med bara ”vanligt” vetemjöl.
Så härligt att höra! tack!