Saftigt bröd kan både vara kompakt och luftigt
Den stora fördelen med surdegbröd framför bröd bakat med jäst är att det håller sig saftigt i flera dagar. Bröd bakat med jäst blir snabbt torrt. Men även surdegsbröd kan vara torra. Surdegsbröd som är kompakta kan vara torra såväl de som är väldigt luftiga. Dessutom syns det sällan på bild (tänk på det när du scrollar genom Instagram ;-)). Du kanske inte ens märker det förrän du sätter tänderna i brödet. Jag upplever att många surdegsbröd som bakas är mycket torrare än vad de hade behövt vara. De kan vara luftiga med stora hål, men är torra. Eller kan de vara kompakta med minihål, men torra. Att de är torra beror på att det är för mycket mjöl i degen eller att mjölet tillsätts efterhand i bakprocessen. Allt mjöl ska i direkt sen ska man försöka använda så lite mjöl som vid formningen.
Det är betydligt enklare att baka med en stor andel mjöl. Degen blir lättare att hantera och slutklämmen – snittningen – går som en dans. Det är dock inte värt det, för brödet blir inte alls så saftigt som det skulle kunna bli. Testa att dra ner på mjölmängden nästa gång du bakar och se om du inte får ett godare resultat. Inte nödvändigtvis vackrare (för det är svårare att baka med mindre mjöl), men däremot godare.
Comments 5
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hej! Jag har blivit inspirerad av dig och experimenterar nu med mer kladdiga degar. Bröden blir supersaftiga och liksom lite fuktiga i inkråmet vilket är supergott, men de är svårskurna och kladdar av sig på min brödkniv. Upplever du samma sak eller har jag dragit ner väl mycket på mjölet tror du? Dessutom får jag längst ner i brödbotten en liten degig kant, detta oberoende av vilken mjölmängd jag har. Vill minnas att du skrivit om detta tidigare men kan verkligen inte hitta det inlägget! Har du någon idé på vad som kan vara fel?
Vid vilken procent mjölmängd tycker du att det blir torrt?
Hej Linda, det är tyvärr omöjligt att svara på. Allt beror på vilket mjöl du använder.
Hur gör jag när degen klibbar om jag vill undvika för mkt mjöl på bakbordet? Vatten eller olja på händer och bakbord??
Jag brukar använda vatten på händerna, så klibbar inte degen.
:-)