Saffransskorpor bakade med fullkornsvetemjöl
De här saffransskorporna är något av de godaste jag vet. De är bakade med 100% fullkornsvetemjöl vilket gör dem helt gudomligt goda. För ett år sedan la jag upp ett recept på just dessa skorpor men nu har jag uppdaterat dem med hälften så mycket socker. Det behövs inte mer socker än så, de blir ändå tillräckligt söta. Det mindre sockret tycker jag dessutom gör att saffranssmaken kommer fram bättre.
Ingredienser
100 g smör
1 g saffran
2 ekologiska ägg
0,75 dl strösocker
5 dl färskmalet fullkornsvetemjöl (gärna Ölandsvete eller Dinkel)
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl grovhackad sötmandel
Sätt ugnen på 175 grader
Recept
Mortla saffran tillsammans med lite strösocker. Smält smöret och tillsätt saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med den grovhackade sötmandeln och vänd ner det i bunken. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Vill även du färskmala mjölet för att kunna baka riktigt goda kakor hittar du en liten och prisvärld kvarn här.