Säd & Mjöl från Värpinge Gård
Jag har besökt Värpinge Gård i Lund och träffat entreprenören Håkan Rasmusson. Han är en mångsysslare av sällan skådat slag. Energin blixtrade från honom. Precis i utkanten av Lunds stad driver Håkan en golfbana, men det är ingen vanlig golfbana. På den här golfbanan är det får som betar av gräset och i ruffen odlas det grönsaker och i golfbutiken säljs det mjöl och säd från odlingarna. På gården var det tusen olika projekt på gång och uppfinningsrikedomen fann inga gränser. Håkan gillar att hitta lösningar och han gillar maskiner. Som den ingenjör han är fanns det inte en enda maskin som inte var lite speciell med en extra finess som Håkan tänkt ut. Det krävs en hel del maskiner för att rensa, skala, mala och förflytta säden – så det alltid går att förbättra och tänka ut något nytt och smart.
Jag fick med mig mjöl och säd hem för att provbaka. Se bilden nedan vid packstationen där Håkan mäter upp och packar. Det odlas flera olika sorter på gården och jag har nu bakat med gårdens Emmer, Dalavete och Råg. Emmer har ett svagt gluten, men jag lyckades ändå baka riktigt härliga surdegsbröd med 100% fullkornsmjöl av Emmer. Även Dalavetet var lättbakat och smakade milt. Har du ännu ingen kvarn, så satsa på det virvelmalda mjölet så kan du baka bröd med 100% fullkorn och ändå få luftiga bröd.
Produkterna finns att köpa i golfbutiken och på rekoringen men om det är något speciellt du vill ha, eller större mängder, hade jag ringt och beställt för att säkerställa att det vill det du ha.
Hakan@varpinge.se, www.varpinge.se
Här står Håkan vid en av alla resningsmaskiner
Packstation – mjöl och säd mäts upp och packas.
Golfbutiken där man både kan låna golfklubber gratis och köpa produkter från gården.
Här är surdegsbrödet som jag bakade på Värpinge gårds dalavete. Det är 100% fullkorn och 100% färskmalet.