Så undviker du att slänga surdeg

När jag började baka med surdeg fick jag alltid mycket surdeg över som jag slängde varje dag. Det kändes så fel, men jag visste inte hur jag skulle undvika det. Jag matade min surdeg med mjöl och vatten varje dag, och för att det inte skulle bli en orimligt stor mängd surdeg slängde jag även varje dag surdeg. Jag skulle tro att det är många som hamnat i samma fälla, och det känns inte så bra. Man vill undvika att slänga mat.

Lösningen till det här problemet är att låta bli att mata surdegen varje dag. Låt istället en liten klick surdeg stå i kylen och vänta på nästa bak. När det är dags att baka tar du fram klicken med surdeg, lägger den i en ny skål och häller på lika delar vatten och mjöl. Därefter låter du den stå i rumstemperatur tills den är bubblig och fin igen. Om surdegen har stått länge i kylen, kan det krävas att du gör om processen ett par gånger innan den är på topp igen. På det här sättet slipper du slänga surdeg. Det här brukar kallas att man ”friskar upp” istället för att ”mata” surdegen.

När jag friskar upp en surdeg, gör jag i regel en dryg deciliter. Då har jag en deciliter till baket och resten sparar jag i kylen.

Mer om skillnaden mellan att ”mata” och ”friska upp” en surdeg kan du läsa om här.

Och här kan du se hur jag friska upp min surdeg med färskmalet mjöl och testar om den är klar att baka med.

En härligt bubblig surdeg färdig att baka med.

En härligt bubblig surdeg färdig att baka med.

 

Leave a Reply