Så lyckas du med pizzan hemma

När man köper en pizza får man ofta den där perfekt pizzabotten med de perfekta pizzakanterna som verkar som en omöjlighet att få till därhemma. Det är inte omöjligt, men du behöver rejält med värme för att få till det. I en vanlig hemmaugn behöver du ett bakstål dvs en tjock järnplåt som du låter värma upp i ugnen i 45 minuter före du gräddar pizzan. Du ska använda så hög värme som ugnen förmår. Den höga jämna värmen underifrån skapar den där perfekta pizzabotten.

Pizzorna blir makalösa med bakstål och jag använder även bakstålet till allt bröd jag bakar. Det blir som att ha en proffsugn i köket. Jag har länge velat ha ett bakstål i min butik, men inte hittat det rätta. Nu har jag själv tagit fram det bakstål som jag tycker är perfekt. Svensk tillverkare, och mycket av jobbet är handgjort. Bakstålet är tillräckligt stort för en rejäl pizza, men även för att kunna grädda mer än ett bröd åt gången i ugnen. Du hittar bakstålen här.

Recept på pizzadeg hittar du här. Just denna deg är gjord på Dinkel, men det går bra att byta ut till annat vetemjöl.

Dessa luftbubblor i pizzadegen kräver ett bakstål för att få till. I den här degen är det ändå 50% fullkornsmjöl vilket är svårt att tro!

Leave a Reply