Så här ser du att brödet är underjäst

Ett underjäst bröd spricker upp väldigt mycket i ugnen. Det beror på att det inte jäst tillräckligt mycket utanför ugnen och därför jäser det desto mer i ugnen. Ett riktigt väljäst bröd spricker upp betydligt försiktigare. Det kan se häftigt ut när det spricker så där mycket, men jag tycker inte brödet blir lika gott. När jag säger att det inte är lika gott, menar jag att inkråmet i brödet inte nått sin fulla potential. Inkråmet är mer kompakt än det skulle kunna vara.

Här nedan ser du två surdegsbröd som är underjästa. Ett bröd kan självklart vara betydligt mer underjäst än så här, men då är det inte ett lyckat bak. Dessa är underjästa för att jag inte hade tid att vänta tillräckligt länge, utan sköt in dem i ugnen för tidigt. Jag tycker att de är dramatiska och vackra, men jag vet om att de inte är lika bra som om de hade fått jäsa längre och därmed spruckit något mindre.

Dramatisk spricka i brödet! Bröden är snittade med en snittkniv. Jag snittar alla bröd för få ut den bästa potentialen. Snittar man inte riskerar man att brödet inte jäser upp tillräckligt i ugnen utan ”stannar innanför skorpan”. Snittkniven jag använder hittar du här

Även om inte inkråmet blev så luftigt som det skulle kunna vara, blev inkråmet trots allt bra. Och framför allt himmelskt gott. Emmervete kan jag verkligen rekommendera! Brödet är bakat med 90% färskmalet fullkornsvetemjöl av emmer, de andra 10% är siktat vetemjöl. Mjölet har jag malt med mjölkvarnen Fidibus XL, och du hittar kvarnen jag använt här.

 

Leave a Reply