Rulltårta med jordgubbar – bakad på färskmalet fullkornsmjöl

Inför midsommar måste man bara ha jordgubbar och grädde i någon form. Rulltårtan är nog den snabbaste gräddtårta man kan göra. Det häftiga med just den här rulltårtan är att den är bakad på 100% fullkornsvetemjöl! Jag tycker det är så in i vassen kul att allt det vita mjölet verkligen går att byta ut. Du kanske tänker: Varför skulle jag göra det på en tårta som bara ska vara god? Jag gör det för att det blir godare, och utöver det har man den härliga bieffekten att det blir nyttigare.

Rulltårtan blir precis lika fluffig som den du gör med vitt vetemjöl. Se bild nedan så ser du att den verkligen är fluffig. Det som krävs är dock ett finmalt fullkornsvetemjöl. Får du inte tag i ett finmalet fullkornsmjöl och inte maler själv, hade jag minskat andelen fullkornsmjöl och blandat med en del siktat mjöl.

Jag maler allt mitt mjöl med en mjölkvarn från Komo – då får jag mjölet precis som jag vill ha det.

Detta är nog en av de snabbaste och enklaste jordgubbstårtorna man kan göra. En perfekt midsommartårta!

Visst är tårtan fluffig!

Ingredienser

3  ägg
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
140 g fullkornsvetemjöl (jag hade dinkelmjöl, men det går bra med något annat också)
0,5 dl mjölk

Recept

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Blanda ner mjölken. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt – vik upp kanterna så att det blir en låda. Grädda rulltårtan i 250 grader i ca 5 min. Dra av bakplåtspappret så fort kakan är gräddad. Blöta eventuellt bakplåtspappret på baksidan så släpper det lättare. Låt svalan och fyll sedan med grädde och färska jordgubbar. Rulla ihop ganska tight.

Leave a Reply