Recept – tacobröd – tortillabröd

Alltså de där inplastade tacobröden i butiken, hur bra känns det att köpa dem? Det är hur lätt som helst att göra egna bröd till tacos. Verkligen superlätt och otroligt mycket nyttigare. Låt barnen vara med och kavla så kommer måltiden dessutom smaka mycket bättre (är man med och lagar så smakar allt bättre ;-)).

Jag använder 100% finmalet och färskmalet fullkornsmjöl i mina tortillabröd. Får du inte tag i finmalet fullkornsmjöl och inte har en egen kvarn (mer om mjölkvarnar här), så byt ut en del av mjölet till siktat vetemjöl. I just de här tortillabröden hade jag dinkel, men det går att byta till det man har tillgång till eller känner för – enkorn, emmer, ölandsvete – så gott!

Ingredienser, (jag kommer inte ihåg hur många tortillas det blev, men vi var 4 vuxna och 4 barn, och det blev bröd över)

200 g mjöl
130 g vatten
4 msk olja
1,3 tsk salt
1 kryddmått (knappt) bakpulver

Recept

Blanda alla ingredienserna. Låt gärna stå och svälla några timmar (låter man dem stå ett dygn blir de än bättre). Forma en bulle och kavla riktigt tunt. Stek på hög värme i en torr panna. Vänd snabbt. Lägga bröden i en handduk så att fukten behålls.

Självklart går det att få mer runda och fina tortillabröd, men jag var lite slarvig.

Tips 1: Blir det för mycket deg, så spara degen i kylen och kavla ut den till resterna dagen efter.

Tips 2: Tacokrydda är full av tillsatser och e-ämnen. Krydda köttfärsen själv det blir lika gott (dock krävs det rejält med kryddor för att det ska smaka ”rätt”)

Tips 3: Om du upplever att bröden inte håller så kan det beror på tre saker: du har gräddat dem för hårt så de blivit knäckebröd, du har inte lagt in dem i en handduk, du lät inte degen svälla.

Läs gärna även om vilket mjöl du ska använda och vad du kan tänka på – här

 

Leave a Reply