Recept – tre surdegsbröd i små runda jäskorgar
Jag tycker om att grädda mindre bröd och med detta recept kan du grädda tre bröd samtidigt i ugnen. Ofta behåller jag två framme och fryser in ett.
Jag använder färskmalet fullkornsvetemjöl av dinkel, men det går lika bra att köpa ett stenmalet fullkornsvetemjöl av det vete du får tag i.

Ingredienser
740 g vatten
15 g oraffinerat havssalt
60 g surdegsgrund (ca 0,5 dl)
70 g rågkross (maler du inte själv, går det bra att köpa)
470 g finmalet fullkornsvetemjöl av dinkel
350 g siktat vetemjöl
Sesamfrö
Recept
Dag 1
Vispa ner surdegsgrunden i vattnet. Tillsätt salt och fullkornsvetemjölet och rågkrossen. Vispa till jämn en smet. Blanda ner det siktade vetemjölet och blanda med händerna till en jämn deg (du behöver inte knåda, bara blanda ihop). Tycker du degen är lös, läs gärna den här artikeln, men anpassa med mer mjöl om du tycker den är svår att hantera. Skrapa ner degen från bunkens kanter och låt stå under lock och vila i 40 minuter i rumstemperatur – sk autolys. Blöt händerna och lyft upp degen från ena sidan och vik in den mot mitten. Upprepa från alla fyra håll. Låt sedan stå under lock i rumstemperatur 30 minuter och upprepa sedan processen. Låt degen jäsa i ca 2 timmar eller till dess du ser att det bildats antydan till bubblor i degen och att degen ökat i volym och känns lätt. Använder du färskmalet mjöl kommer det gå snabbare än om du använder ett gammalt mjöl. Likaså går ett ekologiskt mjöl snabbare än ett icke-ekologiskt.
Stjälp upp degen på ett bakbord. Dela degen i tre delar och gör en första formning av de tre bröden. Låt bröden vila i 20 minuter på bakbordet. Forma bröden till runda bröd som passar jäskorgen. Lägg upp dem i jäskorgen med en mjölad linnehandduk (se hur jag gör här) mellan korgen och degen eller om du vill ha sesamfrö på, så häll sesamfrö på handduken istället för mjöl. Jag hällde även sesamfrö på själva brödet innan jag la ner det i linnet/jäskorgen. Om du använt mycket mjöl när du format kan det vara svårt att få sesamfröna att fastna. Pensla då försiktigt med lite (!) vatten på degen så att sesamfröna fastnar.
Packa in bröden i linnehandduken och ställ dem kallt i kylen över natten.
Dag 2
Sätt ugnen på 250 grader. Har du ett bakstål så värm upp ugnen i 45 minuter innan du gräddar. Ställ in kokande vatten i ugnen så att det bildas ånga. Skjut in bröden i ugnen och sänk värmen till 220 grader. Ta ut vattnet efter ca 20 minuter. Bröden är färdiggräddade efter ca 35 minuter.

Du hittar ett bra erbjudande på de tre runda jäskorgarna här.


Lycka till med bakningen! /Christine
Comments 5
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hej Christine
Kan det verkligen stämma att det räcker med bara 60 g (~7 bagar-%) då det normalt krävs ~20 % eller ca 160 g?
Jag bara undrar
Kenneth
Alltså 60 g surdegsgrund!
Hej Kenneth,
Tack för din kommentar! Jag det stämmer. Det behövs inte mer. Vill du att det ska jäsa snabbare kan du ha i mer om du vill. Jag bakar med färskmalet mjöl, vilket jäser lättare än gammalt mjöl, men oavsett räcker det med 60 gram. Har du i mer kommer det smaka mer av grundsurdegen, vilket kanske du vill?
Hej! Ska bröden direkt från kylen och in i ugnen dag 2?
Hej Ida, ja, precis så. Rätt in i ugnen efter kylen :-). Efter du snittat dock.