Recept – tre surdegsbröd i små runda jäskorgar

Jag tycker om att grädda mindre bröd och med detta recept kan du grädda tre bröd samtidigt i ugnen. Ofta behåller jag två framme och fryser in ett.

Jag använder färskmalet fullkornsvetemjöl av dinkel, men det går lika bra att köpa ett stenmalet fullkornsvetemjöl av det vete du får tag i.

tre surdegsbröd
De tre små jäskorgarna är perfekt när man vill grädda alla bröden samtidigt i ugnen.

Ingredienser

740 g vatten

15 g oraffinerat havssalt

60 g surdegsgrund (ca 0,5 dl)

70 g rågkross (maler du inte själv, går det bra att köpa)

470 g finmalet fullkornsvetemjöl av dinkel

350 g siktat vetemjöl

Sesamfrö

Recept

Dag 1

Vispa ner surdegsgrunden i  vattnet. Tillsätt salt och fullkornsvetemjölet och rågkrossen. Vispa till jämn en smet. Blanda ner det siktade vetemjölet och blanda med händerna till en jämn deg (du behöver inte knåda, bara blanda ihop). Tycker du degen är lös, läs gärna den här artikeln, men anpassa med mer mjöl om du tycker den är svår att hantera. Skrapa ner degen från bunkens kanter och låt stå under lock och vila i 40 minuter i rumstemperatur – sk autolys. Blöt händerna och lyft upp degen från ena sidan och vik in den mot mitten. Upprepa från alla fyra håll. Låt sedan stå under lock i rumstemperatur 30 minuter och upprepa sedan processen. Låt degen jäsa i ca 2 timmar eller till dess du ser att det bildats antydan till bubblor i degen och att degen ökat i volym och känns lätt. Använder du färskmalet mjöl kommer det gå snabbare än om du använder ett gammalt mjöl. Likaså går ett ekologiskt mjöl snabbare än ett icke-ekologiskt.

Stjälp upp degen på ett bakbord. Dela degen i tre delar och gör en första formning av de tre bröden. Låt bröden vila i 20 minuter på bakbordet. Forma bröden till runda bröd som passar jäskorgen. Lägg upp dem i jäskorgen med en mjölad linnehandduk (se hur jag gör här) mellan korgen och degen eller om du vill ha sesamfrö på, så häll sesamfrö på handduken istället för mjöl. Jag hällde även sesamfrö på själva brödet innan jag la ner det i linnet/jäskorgen. Om du använt mycket mjöl när du format kan det vara svårt att få sesamfröna att fastna. Pensla då försiktigt med lite (!) vatten på degen så att sesamfröna fastnar.

Packa in bröden i linnehandduken och ställ dem kallt i kylen över natten.

Dag 2

Sätt ugnen på 250 grader. Har du ett bakstål så värm upp ugnen i 45 minuter innan du gräddar. Ställ in kokande vatten i ugnen så att det bildas ånga. Skjut in bröden i ugnen och sänk värmen till 220 grader. Ta ut vattnet efter ca 20 minuter.  Bröden är färdiggräddade efter ca 35 minuter.

Här är bröden inte färdiggräddade ännu, men jag öppnade luckan för att ta ut det kokande vattnet ugnen. Jag gräddar på stål, vilket gör en enorm skillnad för brödets höjd. Du hittar stålet här.

Du hittar ett bra erbjudande på de tre runda jäskorgarna här.

surdegsbröd
surdegsbröd med sesamfrö

Lycka till med bakningen! /Christine

Comments 5

  1. Ida augusti 20, 2021
    • Christine Heger augusti 21, 2021
  2. Kenneth augusti 21, 2021
    • Kenneth augusti 21, 2021
    • Christine Heger augusti 21, 2021

Leave a Reply