Recept semlor – och bästa trixet för att lyckas

Semlor ska vara luftiga och fluffiga och för att du ska lyckas måste du baka med lösa degar. Lite mjöl är det som gäller, annars blir de bara torra. Du kan baka med en riktigt lös deg om degen är kall – det är hemligheten!

Nedan är mitt recept där kall deg är en stor del av ”ingrediensen”. Lycka till!

Om du har framförhållning kan du istället för att ställa in degen i kylen, göra degen dagen före och kalljäsa i kylen. Då får än mer smakrika bullar. Ta då endast 4 gram jäst. Låt degen komma igång något i rumstemperatur och jäs den sedan över natten i kylen.

Semlor
Bullarna är otroligt fluffiga, smakrika och saftiga. Du måste testa!

Ingredienser, ca 14 st (eller gör dem mindre så får du fler)

3,5 dl mjölk
12 jäst (har du gått om tid kan du ta mindre tid och låte jäsningen pågå längre)
0,5 tsk salt
0,5 dl socker
75 g smör
1 ägg
0,5-1 tsk kardemumma, gärna nymortlad (beroende på hur mycket kardemumma du vill att bullen ska smaka)
200 g fullkornsvetemjöl (finmalet) – Jag maler mjölet två gånger. Först en gång grovt och sedan en gång på det finaste.
230 g siktat vetemjöl

1 ägg till pensling
Mandelmassa + en skvätt mjölk
Florsocker

Recept

Lös upp jästen i ljummen mjölk. Har du färskmalet mjöl så lös upp jästen i lite ljummen mjölk och låt resten av mjölken vara kylskåpskall. Tillsätt salt, ägg, socker och kardemumma – vispa ihop. Häll ner fullkornsvetemjölet och vispa till en slät deg. Häll ner det siktade vetemjölet och blanda till en jämn deg. Klicka i rumsvarmt smör och blanda ner till dess det lösts upp. Låt stå och jäsa i ca 1-2 timmar under en duk (har du ett färskmalet fullkornsvetemjöl kommer det gå snabbare än en timme, har du ett gammalt mjöl kommer det ta längre tid).

OBS! Upplever du att degen är lös, så låt den vila lite så att fullkornsvetemjölet får tid att svälla. Om du därefter fortfarande tycker att degen är för lös, så tillsätt mer mjöl. Olika fullkornsvetemjöl drar olika mycket mjöl. DOCK ska degen vara lös, är den fast får du torra bullar. Du kommer klara av att hantera degen trots att den är lös tack vare att du ställer den i kylen så att degen är kall när bullarna rullas.

Ställ in degen i kylen i två timmar.

Ta upp degen på ett omjölat bakbord och dela degen i så många bitar som du vill ha bullar. Rulla till bullar. Använd så lite mjöl som det bara är möjligt. Jag pudrade bara mina handflator lätt med mjöl före jag rullade bullarna i handen, men hade inget extra på degen i övrigt. Mjöl i detta skede gör bullarna torra.

Lägg upp bullarna på en smord bakplåt eller på bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 45 minuter. Har du gammalt fullkornsvetemjöl kommer det ta längre tid för jäsningen. Pensla med ett uppvispat ägg precis före gräddning. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Låt bullarna svalna. Skär upp bullarna och gröp ur nederdelen något och blanda inkråmet med mandelmassa och mjölk. Smeta ut smeten i nedre delen av bullen, toppa med grädde, sätt på locket och pudra över florsocker med en tesil.

Lycka till! /Christine