Recept på nyttig müsli
Byt ut din näringsfattiga, sockerbombade, dyra müsli till en hälsosam hemmagjord müsli. Du kommer inte att ångra dig. Det är så lätt att göra den! När du väl provat, kommer du aldrig vilja ha någon annan müsli än din egen.
De färska flingorna smakar så mycket mer än de du köper i butik. Råg smakar råg, och havre smakar havre – du nästan känner på tungan hur mycket hellre kroppen vill ha dem färska.
Recept på rostad Müsli – Granola
4 dl färskmalda havregryn (naken havre passar bäst att flinga)
4 dl färskmalda rågflingor
1 dl solroskärnor
0,5 dl sesamfrö
1 dl pumpafrö
0,5 dl linfrö
0,5 dl kokosflingor
0,5 dl hackad mandel
20 gram honung
1 stort glas med vatten
Efter rostning t.ex.:
Russin, fikon eller annan torkad frukt efter smak
Blanda alla torra ingredienser och häll över vattnet uppblandat med honung. Blanda och fördela vätskan så att allt blir ordentligt vått.
Sätt in i ugnen (varmluft om du har det och gärna på eftervärmen av ett brödbak) på 150 grader. Efter ett par minuter rör om och se till inget klibbat fast på botten. Rosta i ca 15 minuter, och rör om med jämna mellanrum. Sänk värmen till 80 grader och torka müslin helt torr – rör om emellanåt.
När du gjort müslin ett par gånger, så kan du variera hur rostad du vill ha den – allt efter smak.
Kvarn för färska flingor