Mjuka tunnbröd – recept

Dessa tunnbröd blev otroligt populära hos våra barn. De sa “mamma, de är mycket godare än de man köper”. Gott betyg tycker jag. Jag stekte dem i en stekpanna på spisen, så det krävs ingen ugn. Jag har bakat med surdeg men lagt till en liten gnutta jäst så att alla verkligen kommer att lyckas.

Ingredienser, ca 12 st (jag minns inte riktigt exakt hur många det blev)

0,5 dl grundsurdeg
3 g jäst (kan uteslutas)
400 g mjölk
0,75 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 tsk anis
1 tsk fänkål
50 g rumsvarmt smör
70 g finmalet rågmjöl
200 g finmalet fullkornsvetemjöl (jag använde ölandsvete, men det går lika bra med en annan vetesort)
150 g siktat vetemjöl

Recept

Dag 1

Ställ ut smöret från kylen så att det blir rumsvarmt. Fräscha upp din surdeg i god tid före du sätter igång bakningen (du kan läsa mer om grundsurdeg här). Mortla brödkryddorna. Du kan även utesluta dem om du inte gillar dem. Blanda ner grundsurdegen i mjölken. Lös upp jästen i lite ljummen mjölk (ta en msk från mjölken) och blanda ner. Tillsätt även salt och sirap. Blanda ner rågmjölet och fullkornsmjölet och slutligen det siktade vetemjölet. Knåda degen varsamt. Klicka ner smöret i degen och blanda till du inte ser det. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar. Degen ska ha kommit igång och jäsa men inte vara färdigjäst. Ställ hela bunken med ett lock i kylen över natten.

Dag 2

Tag ut degen ur kylen och dela upp i lagom stora degklumpar för storleken på din stekpanna. Kavla ut på ett mjölat bakbord till runda tunna kakor. Se till så att det inte fastnat i bordet och kavla sedan en sista gång med kruskavel. Lägg tunnbrödet på en torr het stekpanna. Det tar några minuter till det är färdigt. Jag lät det endast gräddas på ena sidan. Lägg dem i en bakduk så att fukten behålls. Stapla dem på varandra. Ät dem dagsfärska och frys in de som blir över. Perfekta och enkla att tina upp för utflyktssmörgåsen.

OBS! Det är ännu bättre att grädda tunnbröden på bakstål – resultet blir jämnare och det är smidigare. Värm upp stålet till 250 grader. Läs den här artikeln om tunnbröd på bakstål “Tunnbrod-bakad-pa-bakstal-blir-helt-grymt”

Perfekta utflyktssmörgåsar.

Kruskavel

Comments 4

  1. Lars Almén maj 2, 2020
    • Christine Heger maj 3, 2020
  2. Karin maj 5, 2020
    • Christine Heger maj 5, 2020

Leave a Reply