Recept – dessa lussebullar slår allt!

Jag är sprudlande glad idag för jag har bakat vansinnigt goda Lussekatter med 50% fullkornsmjöl av Dinkel! Jag älskar Lussekatter. Verkligen älskar dem. Jag brukar baka flera omgångar under julen, och gömmer ofta en påse längst in i frysen så att de räcker in i april. Därför är jag något patetiskt glad idag, eftersom Lussekatterna blev så himmelskt goda och fluffiga trots att de var bakade med fullkornsmjöl. Du skulle aldrig kunna tro det när du ser dem eller håller dem handen – de är precis lika fluffiga som när jag bakar endast med vitt vetemjöl. Skillnaden är att med fullkornsmjöl av Dinkel blir de än mer smak.

Den generella hemligheten för att lyckas med lussebullar är att använda lite mjöl. Min deg är kladdig, och jag använder så lite mjöl att det knappt är synbart när jag formar dem.

Ingredienser, 33 st

6 dl mjölk, 3%
15 g jäst (om du inte bakar med färskmalet mjöl hade jag ökat jästen till 25 g)
125 g smör
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1,5 dl socker
1 g saffran (två påsar á 0,5 g)
400 g färskmalet fullkornsdinkelmjöl
410 g siktat stenmalet vetemjöl

Ägg till pensling
Russin

Recept

Smält smöret. Blanda smör och mjölk till ca 37 grader. Blanda ner jästen och låt den lösas upp. Rör ner ägg och salt och socker. Mortla saffran med lite strösocker och blanda även ner det. Blanda ner allt mjöl. Knåda förhand. Använder du en maskin och färskmalet mjöl, knåda varsamt. Låt jäsa i ca 1,5 timme.

Stjälp upp degen på ett bakbord och dela och forma med lätt hand till lussekatter, eller den form du vill ha. Använd minimalt med siktat mjöl, bara precis så att de inte fastnar i bord eller hand.

Låt jäsa på insmorda plåtar eller plåtar täckta med bakplåtspapper i ca 45 min till en timme.

PS: gillar du saffran, hade jag lagt i ytterligare 0,5 g för ännu bättre smak.

Lussebullar bakade på färskmalet fullkornsmjöl av Dinkel

Vill även du baka på färskmalet mjöl hittar du en perfekt kvarn för bullbak här.

Ett uppdaterat recept på lussebullarna finns här. Där knådar man in rumsvarmt smör, det blir än bättre.

Comments 2

  1. Carl november 21, 2019
    • Christine Heger november 25, 2019

Leave a Reply